İsrail’den Mısır’a “cömert teşvik”

20 Mart 2024

İsrailli bir general, "cömert teşvikler" karşılığında Gazze Şeridi'nin geçici olarak Mısır'ın kontrolüne verilmesi çağrısında bulundu.

YDH- İbranice Maariv gazetesinde yayınlanan bir makalede İsrailli General Moshe Elad, "Mısır'daki ekonomik krizden yararlanmalı ve cömert bir teşvik karşılığında Gazze'nin kontrolünü sınırlı bir süre için Mısır'a teklif etmeliyiz" dedi.

Elad, Mısır'ın zor ve süregelen bir ekonomik krizle boğuştuğunu, dolayısıyla bu krizden yararlanılması ve Gazze dosyasıyla ilişkilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Elad şunu vurguladı: "Yüz milyonlarca dolarlık teşviklerin, Mısır'ı Gazze sorununu benimsemeye ve iyileştirilmiş Filistin Yönetimi'ne devredilene kadar Gazze'yi emanet etmeye itmek için yeterli olacağı göz ardı edilemez."

Mısır'ı "ikili bir oyun" oynamakla suçlayan Elad, Mısır'ın, “Refah'taki askeri operasyon konusunda sürekli uyarıda bulunduğunu ve Gazzelilerin Kuzey Sina'ya akın etmesinden korkarak yardım çığlıkları attığını” söyledi.

Moshe Elad, Kahire'nin İsrail'le tam bir işbirliği içinde çalıştığını ve yakın güvenlik koordinasyonunu sürdürdüğünü ifade etti.

Sisi ile İsrail arasındaki ilişkiler hakkında da konuşan Elad, şunu belirtti: "Sisi kaslarını esnetiyor ama İsrail'in Sina Yarımadası'nda IŞİD'e karşı verdiği mücadelede kendisine yaptığı yardımı çok iyi hatırlıyor."

Sina istikrara kavuşturulduğu takdirde Mısır'ın bu deneyimini Gazze Şeridi'ne de aktarabileceğini söyleyen İsrailli general, "Mısır ekonomik bir oksijen borusuna aç ve Mısırlılara ihtiyaç duydukları şeyi vermek için uygun bir an var" dedi.

Elad, şöyle devam etti: "Verilecek hibenin daha önce görülmemiş cömertlikte olması, hiçbir Filistinlinin Gazze'den Sina'ya geçmeyeceğinin garanti edilmesi ve planın Tel Aviv ve uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gerekiyor."

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ise geçenlerde Washington'da yaptığı açıklamada, Kahire'nin "Gazze Şeridi'nin Filistin Yönetimi tarafından yönetilmesini istediğini" söylemişti.

Şükrü ayrıca, "Gazze'nin yönetiminin Filistin halkının elinde bulunduğunu, Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Filistin halkının meşru temsilcileri olduğunu ve Batı Şeria ve Gazze'yi yönetme yetkisinin onlara verilmesi gerektiğini" vurgulamıştı.

Şükrü, Gazze'nin gelecekteki yönetiminin ayrıntılarını tartışmak için erken olduğunu, çünkü İsrail'in askeri harekatının sonucunun belirsiz olduğunu da sözlerine eklemişti.

Mısır Dışişleri Bakanı, bu askeri harekatın sonuçlarını ve Gazze'deki koşulları bekleyip görmek ve ardından siyasi ilişkileri ele almak için ilerlemek gerektiğine inandığını ifade etmişti.

ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’sa daha önce yaptığı açıklamalarda "İsrail Hamas'ı yok edecek ve ardından Gazze'nin yönetimi Mısır'a geri verilecek" demişti.

Wall Street Journal gazetesi de üst düzey Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinde "ABD'nin Mısır'a Gazze Şeridi'nde güvenliği geçici olarak yönetmeyi önerdiğini" ancak Kahire'nin bunu "reddettiğini" yazmıştı.

Gazeteye göre, CIA Direktörü William Burns öneriyi Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile görüştü.

Wall Street Journal’e göre, bu öneri, Gazze Şeridi'nde devam eden savaşta "Hamas'ın yenilgiye uğratılmasının ardından Filistin Yönetimi'nin tüm sorumluluğu üstlenebilmesi için" yapıldı.

Gazeteye göre Sisi, "Mısır'ın, Hamas'ın ortadan kaldırılmasında rol oynamayacağını çünkü sınır güvenliğini sağlamak için silahlı gruba ihtiyacı olduğunu" söyleyerek öneriyi reddetti.