Trump, Demokrat partili Yahudileri kızdırdı

20 Mart 2024

Trump'ın sözlerine Demokrat partili Yahudilerden hızlı ve sert tepkiler geldi

YDH- Amerika'dan yayın yapan Axios'un haberine göre, Pazartesi günü eski Başkan Donald Trump sağcı eski yardımcısı Seb Gorka'nın radyo programına katıldı.

Programda Demokrat Parti'ye oy veren Yahudileri kızdıran sözler sarfeden Trump, İsrail Başbakanı Bejamin Netanyahu'ya ve İsrail'de yeni seçim çağrısı yapan Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'a da eleştiriler getirdi. 

Trump, "Demokratlara oy veren herhangi bir Yahudi kendi dininden nefret ediyor, İsrail'le ilgili her şeyden nefret ediyor ve kendilerinden utanmalı" dedi.

Trump'ın bu açıklaması Yahudi Demokrat milletvekillerinin tepkisine neden oldu ancak Cumhuriyetçiler sessiz kalmayı sürdürdü. 

Cumhuriyetçi Parti sözcüsü Karoline Leavitt yaptığı açıklamada, "Demokrat Parti tam anlamıyla İsrail karşıtı, Yahudi karşıtı, terör yanlısı bir çeteye dönüştü." dedi.

Trump'ın radyoda söylediklerinden sonra Cumhuriyetçi Partili milletvekillerine yorum hakkında ne düşündükleri soruldu. 

Nebraska bölgesi temsilcisi Don Bacon "Katılmıyorum, herkes istediği kişiye oy verme ve istediği şekilde ibadet etme hakkına sahiptir" dedi.

Alaska'yı temsil eden kıdemli senatör Lisa Murkowski ise gazetecilere, "Bu inanılmaz derecede yanlış ve berbat bir ifade" dedi.

Swing bölgesi Temsilcisi Lori Chavez-DeRemer ise Trump'ın sözlerini eleştirirken Cumhuriyetçi Partide halen Yahudi ve İsrail halkının destekçisi meslektaşların varlığına dikkat çekti. 

New York temsilcisi Marc Molinaro'ya görüşleri sorulduğunda Molinaro, "Önemli bir Yahudi nüfusunun bulunduğu bir bölgeyi temsil ediyorum. Her Amerikalı gibi onların da kendi fikirlerine, dinlerine ve oylarına sahip olma hakları var" dedi.

Kaliforniya temsilcisi Mike Garcia Trump'ın sözlerinin Yahudi seçmenlerin seçeneksizliğe terk esilmesini yansıttığını düşünüyor.

Garcia, "Sanırım pek çok Yahudi seçmen, Demokrat Parti'nin seçimde onları terk ettiğini düşünüyor ve bence Trump da bunun farkında.'' dedi. 

Axios'a göre, Başkan Biden'ın 2020'de kazandığı bölgelerde yeniden seçilmesi zor olduğundan seçmenler gittikçe daha çok Trump'a bağlanıyor.