İşgal rejimi, Batı Şeria'da Yahudiliğe geçen Filistinliyi öldürdü

21 Mart 2024

İsrail basını, El Halil'de yaşayan ve Yahudiliğe geçen 63 yaşındaki Filistinli Semih Zeytun'un rejim güçleri tarafından kontrol noktasında vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

YDH - Batı Şeria'nın El Halil kentinde yaşayan ve Müslümanlıktan Yahudiliğe geçen 63 yaşındaki Filistinli Semih Zeytun, perşembe sabahı Siyonist rejimin yasa dışı Elazar yerleşimi yakınlarındaki bir otobüs durağında rejim güçleri tarafından vurularak öldürüldü.

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan haberde, Zeytun'un kontrol sırasında çantasında kendini savunmak için taşıdığı bıçağın bulunmasının ardından vurulduğu belirtildi.

El Halil'deki Yahudi cemaati sözcüsü Noam Arnon'a göre, David Ben Avraham adını da kullanan Zeytun, 1929'da dedesi Eyd ez-Zeytun'un yolundan giderek Yahudiliğe geçmişti.

Arnon, "Resmi bir din değiştirme sürecinden geçmek istedi, ancak din değiştirme makamları, İsrail topraklarında ikamet eden bir Arap'ın dilekçesini kabul etmek istemedi," dedi.

Arnon, "Defalarca denedi ama bir sonuç alamadı. Nihayetinde, Haham Karelitz'in Beni Brak'taki din değiştirme mahkemesinde bir din değiştirme programına kabul edildi. Uzun ve kapsamlı bir sürecin ardından din değiştirme işlemini tamamladı, onay aldı ve David Ben Avraham adını aldı," ifadesini kullandı.

Aralık 2019'da Zeytun, Filistin Yönetimi tarafından tutuklandıktan sonra 58 gün boyunca tutulduğu El Halil'deki hapishaneden serbest bırakıldı. İfadesinde, Yahudiliğe geçmesinin ardından tutuklandığını ve gözaltı sırasında dövüldüğünü söyledi.

Zeytun, "Beni diğer insanlarla birlikte El Halil'de bir devlet binasına koydular ve gardiyanlar herkese din değiştirdiğimi ve Yahudi olduğumu söylediler. Mahkumlar bana defalarca saldırdı, boğazımı sıktı ve çok sert vurdular," diye konuştu.

Daha sonra Zeytun, serbest bırakılana kadar kalacağı hücre hapsine yerleştirildi.

İddiaya göre Müslüman din adamları, Zeytun'u din değiştirmekten vazgeçmesi için ikna etmeye çalıştı. Zeytun ise, "Bunu tamamen reddettim. Yahudi halkının bir parçası olmayı seçtim ve geri dönmeye hiç niyetim yok. Çok acı çektim, bana taş gibi sert ekmek ve biraz patates verdiler. Bir fare bile bununla doymazdı. Bana su vermediler; üç kez bayıldım ve sonra beni hücre hapsinden çıkarıp hastaneye götürdüler," iddiasında bulundu.

Bununla beraber Zeytun'un, David Meyr Enstitüsü'nde hahamlardan din eğitimi aldığını kaydeden Arnon, buna rağmen rejim makamlarının duruma karşı çıktıklarını ve Zeytun'u görmezden geldiklerini ifade etti.

Dün gece de Ramallah yakınlarındaki el-Amari kampında yaşayan genç Filistinli Muhammed el-Katari de Siyonist rejim güçleri tarafından vurularak katledildi.

Çarşamba gününden bu yana Batı Şeria genelinde dokuz Filistinlinin öldürüldü.