Naim Kasım:Şiilerle Sünniler birbirinin kalbindedir

12 Ekim 2006

SAAF-Lübnan’da bugün düzenlenen büyük mitingde halka hitap eden Hizbullah Genel Sekreter

SAAF-Lübnan’da bugün düzenlenen büyük mitingde halka hitap eden Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, İsrail’in son savaşta yenilmesinden sonra Lübnan’da ABD’ye yer olmadığını söyledi.

 

Beyrut’taki Riyazu’s- Sulh ve Şuheda meydanlarını dolduran yüz binlerce kişiye hitap eden Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, başbakan Sinyore’ye ve 14 Martçılara seslenerek “ABD’nin bölgedeki planı çöktü, niçin hala kendinizi bu daire içine hapsediyorsunuz” dedi.

 

“George Bush’u bırakın, kendi halkınızla birlikte olun sizi temin ederim ki ABD’nin, Avrupa’nın ve Arap ülkelerinin desteğinin size bir faydası dokunmayacak” diyen Şeyh Naim Kasım, ABD Başkanı Bush’a da seslenerek “Siz halkın görüşünü açıklamasını mı istiyorsunuz, o halde halkı işitin onlar kahrolsun ABD, kahrolsun İsrail, yaşasın Lübnan diyor” diye konuştu.

 

Hükümetin kurulduğu bir buçuk sene boyunca siyasi ve ekonomik açıdan başarısız olduğunu belirten Şeyh Naim Kasım, “ülkede peş peşe terör ve cinayet işleniyor, hükümet bu bizi ilgilendirmez diyor, peki hükümetin görevi nedir?” dedi.

 

Mevcut hükümetin kabinedeki istifalardan çok önce hükümeti işlemez hale getirdiğini belirten Hizbullah yetkilisi, hükümet karşıtlarının ulusal birliğe dayalı bir hükümet istediğini söyledi.

 

Batı’nın ABD’nin ve İsrail’in mevcut hükümeti kurtarmaya çalıştığını belirten Şeyh Naim Kasım Başbakan Sinyore’ye seslenerek “kendi onurunuzu korumanız için size istifa etmenizi ve Lübnan’ı çöküşe götürmek isteyenleri bırakmanızı tavsiye ediyorum” dedi.

 

Başbakandan hemen bu gece istifa etmesini isteyen Şeyh Naim Kasım, hükümete de kendilerine yöneltilen ithamları giderebilmek için Lübnan ordusuna da Direniş’e ait müsadere edilen silahları geri vermelerini emretmesini tavsiye ettiğini söyledi.

 

14 Martçılara ve Arap ülkelerine seslenen Şeyh Naim Kasım, “Lübnan’da kimse mezhebi fitne peşinde değildir, Şiiler ve Sünniler birbirinin kalbinde yer etmiştir. Onlar Hıristiyan ve Dürzi kardeşleriyle beraber, kapsamlı bir ulusal birlik hükümeti kurmak şeklindeki ortak hedefi gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Ortada hiçbir mezhebi ihtilaf yoktur. Bugün bu meydanda toplanan her kesime mensup kitle bunu ispat etmektedir” dedi.

 

14 Martçılardan Velid Canbolat’la Semir Caca’yı ismen zikrederek bunların Şiilerle Sünniler arasında mezhebi kışkırtmacılık yaptığını söyleyen Naim Kasım, “Sünnilerin yeri Şiilerin kalbindedir, bu tür çabalar boştur” diye konuştu.

 

14 Martçıların hükümet karşıtı bir genci öldürerek meseleye mezhebi bir boyut kazandırmaya çalıştığını; ama Lübnan halkının bilinçli davranarak bu komployu boşa çıkardığını belirten Şeyh Naim Kasım, “bugün Lübnan tarihi boyunca benzeri görülmemiş büyüklükte ve disiplinde bir topluluğa şahitlik etmektedir” dedi.