Siyonist rejimin savunma bakanı, Netanyahu'yu devirme niyetinde

25 Mart 2024

Haaretz gazetesi, işgal rejimi Gazze savaşı konusunda net hedefler belirleyemediği için İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın tek alternatifinin koalisyonun çöküşünü kolaylaştırmak olduğunu yazdı.

YDH - İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, dün Washington'a resmi bir ziyaret düzenledi.

Haaretz gazetesinde yer alan Anshel Pfeffer imzalı makaleye göre, Amerikalı muhatapları Gallant'a Siyonist rejimin Refah'ta planladığı saldırıyla ilgili bazı zor sorular soracak; ancak Gazze'deki açlığı hafifletmek için gereken acil adımlardan bahsetmeyecek.

Makalede, "Gallant'ın neden Ultra-Ortodoksları askerlikten muaf tutan yasa tasarısını reddettiği tam olarak anlaşılamadı. Gallant, orduda general olarak görev yaptığı onca yıl boyunca bu konularla hiç ilgilenmediği gibi siyasete girdiğinden bu yana geçen on yıl boyunca da hiç ilgilenmemişti," denildi.

Rejimin başbakanı Benyamin Netanyahu koalisyon ortaklarının baskısıyla Haredi diye tabir edilen ultra-ortodoks Yahudileri askerden muaf tutan yasa tasarısı hazırlatmıştı. Gallant ise bu tasarıyı reddederek açıkça Netanyahu'ya cephe açmış oldu. 

Haaretz'teki makalede Netanyahu'nun Refah işgali planı ile Gazze'de 'ertesi gün' planını reddetmesinin ordunun 'önünü görmesine' engel olduğu belirtildi. Gallant'ın net stratejik hedefler belirlemek istemediğine ikna olduğu ifade edildi.

Gallant’ın hükümeti çökertmeye çalıştığının öne sürüldüğü makalede, "Galant'ın tek alternatifi, kamuoyunda nadiren fikir birliği olan bir konuda koalisyonun çöküşünü sağlamaya çalışmak," değerlendirmesi yapıldı.

Ultra-Ortodoks Yahudilerin silah altına alınması konusundaki yasal süreçlere değinilen makalede, "Bu hükümet altında ordunun, binlerce Haredi askere sahip olsa bile Hamas'a karşı savaşı kazanamayacağı artık Galant için son derece bariz," ifadelerine yer verildi.