Trump, İsrail basınına konuştu: Çok büyük bir hata yaptınız

26 Mart 2024

Donald Trump, işgal rejiminin Gazze Şeridi'ne soykırım harekatı başlatarak 'çok büyük bir hata yaptığını' ifade etti.

YDH - Eski ABD Başkanı ve bu yılın sonundaki başkanlık seçimlerinin adayı Donald Trump, Israel Hayom gazetesine verdiği mülakatta Siyonist rejimin 7 Ekim'den sonra Gazze Şeridi'ne soykırım harekatı başkatarak 'çok büyük bir hata yaptığını' söyledi.

Trump, "Bence İsrail çok büyük bir hata yaptı. İsrail'i arayıp bunu yapmayın demek istedim. Bu fotoğraflar ve çekimler... Yani, Gazze'deki binalara atılan bombaların hareketli görüntüleri. Ve dedim ki, bu korkunç bir portre," ifadelerini kullandı.

Trum, "Dünya bunu görüyor... Her gece binaların insanların üzerine yıkılışını izliyordum. Savunma Bakanlığı tarafından verildiğini söylüyordu ve bunu kim sağlıyorsa bunun kötü bir görüntü olduğunu söylüyordu," diye konuştu.

Bu manzarının ABD kamuoyunda aldığı tepkiye değinen Trump, "Bence bunu yapmak korkunç bir şey, çünkü tüm momentumunuzu elinizden alıyor, çünkü sizi izliyorlar, hükümeti izliyorlar, insanları, neler olup bittiğini izliyorlar. Bu da ABD'de büyük bir bölünme yaratıyor," değerlendirmesini yaptı.

İşgal rejiminin eskiden sahip olduğu desteğe sahip olmadığını vurgulayan Trump, "Yaklaşık 15 yıl önce İsrail en güçlü lobiye sahipti. Eğer bir siyasetçi iseniz İsrail hakkında kötü bir şey söyleyemezdiniz, bu siyasi kariyerinizin sonu olurdu. Bugün ise neredeyse tam tersi. Dolayısıyla İsrail'in tanıtım ve halkla ilişkiler konusunda daha iyi olması gerekiyor, çünkü şu anda mahvolmuş durumdalar," yorumunda bulundu.

Eski ABD Başkanı, mülakatın önemli bir kısmını rakibi Joe Biden'a yönelik saldırılara ayırdı.

Biden'ın 'iki lafı bir araya getiremediğini' kaydeden Trump, "Şunu unutmayın, Biden İsrail'in dostu değil. Çünkü Biden İsrail'in dostu olsaydı 7 Ekim asla yaşanmazdı. 7 Ekim'den sonra olanları unutun. Biden adında bir dostunuz olsaydı 7 Ekim asla yaşanmazdı," dedi.

Kendi başkanlığı döneminde İran'a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle İran ekonomisinin çöktüğünü ifade eden Trump, "Birçok ülkeye, 47 ülkeye, birçoğuyla bizzat konuştum, 'İran'dan petrol alırsanız ABD'de iş yapamazsınız ve ürünlerinize gümrük vergisi koyacağız' dedim. Her biri kabul etti, bir tanesini bile kaybetmedim, bir tanesini bile. İran neredeyse hiç petrol işi yapmadı, benim yüzümden kimsenin petrol almayacağını biliyorsunuz, beş parasızdılar, Hamas'a paraları yoktu, Hizbullah'a paraları yoktu," iddasında bulundu.

İran'ın şu anda 221 milyar dolar nakit parasının olduğunu öne süren Trump, şöyle devam etti:

"Ve 300 milyar dolar nakit parası olan Irak'ı kontrol ediyorlar. Bu bir yan kuruluş gibi, hoşunuza gitsin ya da gitmesin, bir yan kuruluş gibi zira ABD aptalca bir oraya girdi ve her şeyi havaya uçurdu. Ve Biden'ın beceriksizliği yüzünden İran'ın nükleer silaha sahip olmasına 35 gün kaldı; o beceriksiz bir başkan. Ülkemizin gelmiş geçmiş en kötü başkanı."