YDH- ABD, 25 Mart'ta Gazze'de derhal geçici ateşkes talep eden BM Güvenlik Konseyi kararında çekimser kalmıştı. Kararın veto edilmesini bekleyen Netanyahu, Gazze'nin en güneyindeki Refah kentine yapılması planlanan saldırıyı ve olası alternatifleri görüşmek üzere bir İsrail heyetinin Washington'a yapacağı ziyareti iptal ederek karşılık verdi.
Beyrut merkezli The Cradle'a göre, Washington'un BM Güvenlik Konseyi'ndeki son karara çekimser kalmasının ardından İsrail hükümeti içindeki bölünmeler derinleşti.
Netanyahu'nun Likud Partisi üyeleri, savaş kabinesi üyesi ve muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz'ı Washington ile Tel Aviv arasındaki ilişkileri daha da germekle suçladı.
İbranice haber sitesi Ynet'in 27 Mart tarihli haberine göre "Netanyahu ve Biden arasındaki ilişkiler daha önce görülmemiş bir seviyede bozuldu" ve Likud partililer bu durumdan Gantz'ı sorumlu tutuyor.
Bakanlara ve Knesset üyelerine dayandırılan haberde, "İsrail ile ABD arasındaki ilişkilerdeki çatlak, Washington'un Güvenlik Konseyi kararını veto etmemesinin ardından yeni bir zirveye ulaştı... Likud'da Beyaz Saray ile yaşanan krizin sorumlusu olarak özellikle Bakan Benny Gantz gösteriliyor" deniliyor.
Ynet haber sitesi, Benny Gantz ile aynı zamanda Likud üyesi olan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın "işi seçimlere götürmek" ve hükümeti devirmek için "bir araya geldiklerini" de iddia ediyor.
Gantz Mart ayı başında ABD'li yetkililerle görüşmek üzere Washington'a gitmiş, bu da Netanyahu'yu öfkelendirmiş ve ziyarete kendisinin izin vermediğini söylemişti. İsrail başbakanı henüz ABD başkentine bir davet almış değil.
Ynet'in haberi Gallant'ın ABD ziyaretinden bir gün sonra geldi ve bu ziyaret Gantz'ın Washington ziyaretinden sonra İsrail'den ABD'ye yapılan ikinci resmi ziyaret oldu.
Haaretz'in analizine göre Gallant'ın ziyaretinin amacı ABD'nin İsrail'e silah tedarikini hızlandırmak ve Hizbullah'a karşı tırmanış hazırlıklarını görüşmekti. Ayrıca Ynet'in yazdığına benzer şekilde Haaretz'in haberinde de Gallant'ın amacının İsrail'in mevcut hükümetini "düşürmek" olduğu belirtiliyor.
Eklemek de fayda var: Bu gerginlik, İsrail hükümeti üyelerinin ultra-ortodoks cemaatin askerlik hizmetinden muaf tutulmasını genişletmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı konusunda derin bir anlaşmazlığa düştükleri bir dönemde yaşanıyor.
Yasa tasarısına ilişkin oylama Haziran ayına ertelendi. Salı akşamı Netanyahu'nun ultra-ortodoks partilerin temsilcileriyle uzlaşmaya varamaması gerginliği daha da arttırdı.
Gantz, Gallant ve diğer yetkililer tasarıya şiddetle karşı çıkıyor ve İsrail toplumunun tüm üyelerinin, özellikle de ordunun ciddi bir insan gücü kriziyle karşı karşıya olduğu bir savaş sırasında, askerlik hizmetinin yükünü taşıması gerektiğini savunuyorlar.
Hükümette çoğunluğa sahip olan ve Netanyahu'nun yatıştırmaya çalıştığı aşırı sağcı ve dinci partiler ise ultra ortodoksların muafiyetlerine son verilmesine karşı çıkıyor.
İsrailli yetkililer şimdilerle parti içi bölünmeler, müzakelerin çökmesi, Washington tarafından yalnız bırakılmak ve daima başkalarını suçlamak şeklinde ortaya çıkan kökü derinlerde olan problemlerle baş etmeye çalışıyor.