YDH - Eurasia Review dergisinde James M. Dorsey imzasıyla yayımlanan makalede, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de ateşkes çağrısı yapan kararı veto etmemesi değerlendirildi.
Makalede, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun giderek sallantıya giren hükümetini ayakta tutma ve kamuoyunda ve muhtemelen Gazze Şeridi'nde kaybettiği savaşı sürdürme konusunda bocaladığı belirtildi.
Filistin'deki mevcut durumu analiz eden yazar, işgal rejiminin ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapmasına çekimser kalarak izin verdiği 2016'dan bu yana en ciddi diplomatik aşağılanmasını yaşadığına vurgu yaptı.
Washington, daha önce benzer üç kararı veto etmesine rağmen 7 Ekim'den bu yana ilk kez Konsey'in Gazze Şeridi'nde acil ateşkes çağrısı yapmasına izin verdi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı Alon Liel ise, bunun 'ciddi bir darbe' olduğunu ifade ederken, Avrupalı Güvenlik Konseyi üyelerinin ateşkes lehinde oy kullanmasıyla ilgili olarak da aynı hissiyatı dile getirdi.
Bunun üzerine Netanyahu bir İsrail heyetinin Washington ziyaretini iptal etti ve bunu Filistin direnişine mesaj vermek için yaptığını söyledi.
Netanyahu, "Heyeti göndermeme kararım Hamas'a bir mesajdı: Bu baskının işe yarayacağına inanmayın. İşe yaramayacak," demişti.
Diğer yandan ABD'nin eski Tel Aviv Büyükelçisi ve Orta Doğu barış müzakerecisi Martin Indyk, Washington yönetiminin bu adımı, Netanyahu'ya 'evinin yandığını ve ABD'yi hafife almaması gerektiğini' bildirmek amacıyla attığına 'hiç şüphe olmadığı' yorumunu yaptı.
Geçen günlerde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Washington'da ABD'li yetkililerle bir araya gelerek 'Hamas'a karşı her yerde, hatta henüz bulunmadığımız bölgelerde bile harekete geçme' sözü vermişti.
Dorsey, Gallant'ın bu açıklamada Türkiye ve Katar'ı kastetmiş olabileceğini belirterek, Batı Şeria'daki son çatışmalara ve Filistin direnişinin sürekli gelişen mücadelesine de ışık tuttu.
Yazar, bugün bombardıman sona erse bile Siyonist rejimin hem Gazze hem de Batı Şeria'da bir silahlı ayaklanma beklediği değerlendirmesini yaptı.
Aynı zamanda yazar, Hamas'ın yenilgiye uğratılamamasının 'İsrail'in Gazze'de hakimiyet kurma konusundaki yetersizliği ya da isteksizliği', UNRWA'yı siyasi olarak baltalaması ve 'bölgeye sınırsız insani yardım girişine izin vermemesinden' kaynaklandığını savundu.
Dorsey, bu durumun Hamas'ın direncini ve İsrail ordusunun terk ettiği bölgelere geri dönme kabiliyetini güçlendirdiğini de sözlerine ekledi.