YDH- Beyrut merkezli The Cradle'ın haberine göre, iki yıldır Ukrayna'ya destek veren ABD'nin stokları azaldı. Washington, Ukrayna'ya top mermisi sağlamak için Türkiye'den askerî sınıf patlayıcı alımını artırmayı düşünüyor.
Bloomberg, Türk TNT ve nitroguanidinin NATO standardı 155mm mühimmat üretiminde hayati rol oynayacağını ve üretimin potansiyel olarak üç kat artacağını bildirdi.
Türk savunma firması Repkon, 2025 yılına kadar, 155 mm top mermilerinin yaklaşık yüzde 30'unu NATO için üretmeye hazırlık yapıyor.
Şubat ayı sonunda Pentagon, General Dynamics Ordnance and Tactical Systems ile Teksas'ta Türk alt yüklenicilerin de katılacağı üç adet 155mm mermi metal parça hattı inşa etmek üzere sözleşme imzaladığını duyurdu.
Ayrıca Pentagon, "Türkiye'deki Arca Savunma'dan bu yıl teslim edilmek üzere 116.000 adet savaşa hazır mühimmat satın aldık ve önümüzdeki yıl teslim edilmek üzere yakında yeni alımlar bekleniyor." dedi.
Bloomberg Washington ile AB arasındaki farka dikkat çekiyor. AB, Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs'ın muhalefeti nedeniyle Türkiye'den alım yapmak için fon kullanmazken, Washington farklı bir yaklaşım benimsedi.
Türkiye'nin ABD ile ilişkileri, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliği teklifini onaylamasının ardından iyileşti. Bunun sonucunda Ocak ayında Washington, Türkiye'nin F-16 savaş uçakları ve yükseltme kitleri talebini yerine getirdi.
2017 yılında Türkiye'nin Amerikan alternatifleri yerine Rus S-400 füze sistemlerini tercih etmesiyle Ankara'nın Washington ile ilişkileri bozulmuştu.
Türkiye'nin Temmuz 2019'da dört füze bataryası teslim alması, ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmasına ve Türk bireylere yönelik yaptırım tehdidinde bulunmasına yol açmıştı.
Dışişleri Bakanlığı'nda Ukrayna portföyünü yöneten eski ABD'li yetkili Victoria Nuland, Ocak ayında CNN Türk'e verdiği demeçte, Rus silah sistemleri sorununun "çözülmesi" halinde Washington'un "Türkiye'yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacağını" söyledi.
Ankara, Rusya'ya karşı savaşta Ukrayna'nın cephane tedarikini dolaylı olarak artırmaya çalışırken, İsrail'in Gazze'deki savaşında da önemli bir müttefik olduğunu da kanıtlıyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye İsrail'e büyük miktarlarda çelik ve çimentonun yanı sıra değerli metaller, kimyasallar, böcek ilaçları, nükleer reaktör parçaları, barut, patlayıcılar, uçak parçaları ve silah ve mühimmat ihraç etmeye devam ediyor.