Faşist liderin İsrail ziyaretine Brezilya yargısından engel

30 Mart 2024

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı ve Siyonist rejimin en sadık destekçilerinden Bolsonaro'nun el konulan pasaportunu İsrail'e gitmek üzere geri alma talebini reddetti.

YDH - Şu anda ülkede darbe planladığı iddiasıyla mercek altında olan eski aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun, Gazze Şeridi'nde soykırım devam ederken İsrail'e günübirlik bir ziyarette bulunmak üzere, daha önce el konulan pasaportunun geçici olarak iade edilmesi talebiyle yargıya yaptığı müracaat reddedildi.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, söz konusu talebi reddetti ve darbe iddialarına ilişkin devam eden soruşturma göz önünde bulundurulduğunda kısıtlamanın 'gerekli ve uygun' görüldüğünü belirtti.

Bolsonaro'nun avukatı Fabio Wajngarten, başvurunun 12-18 Mayıs tarihleri arasında 'İsrail'de yapılacak bir aile tatili' için resmi bir davete icabet etmek amacıyla yapıldığını öne sürdü.

Eş zamanlı olarak Bolsonaro'nun avukatları, eski devlet başkanının 2022 seçimlerindeki rakibi ve mevcut Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın Ocak 2023'te göreve gelmesini engellemek için bir 'darbe girişimi' tertip edip etmediğine ilişkin soruşturmayı yürüten Federal Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'e bir dilekçeyle bu talebi iletti.

Ülke yargısı, başkentte yaşanan ve sık sık ABD'deki Kongre baskınına benzetilen olaydan sonra Bolsonaro'nun kamu görevlerinde bulunmasını yasakladı yasakladı ve savcılar tarafından sürdürülen soruşturma, muhaliflerinin onu potansiyel bir kaçış riski olarak görmesine neden oldu.

New York Times gazetesi, o dönemde Bolsonaro'nun pasaportuna el konulmasının ardından iki günlüğüne Macaristan'ın Brasilia Büyükelçiliğine sığındığını bildirmişti.

Bolsonaro'nun İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile olan yakın ilişkisi biliniyor.

Bu ayın başlarında ise Lula, 'Gazze'deki soykırımın derhal sona erdirilmesi gerektiğini' vurgulamış ve "Gazze'deki insanlar yiyecek almak için kuyruklarda ölüyor ve uluslararası toplumun kayıtsızlığı şok edici," açıklamasında bulunmuştu.