Hamas, Filistin Toprak Günü'nde direniş sözünü yineledi

30 Mart 2024

İslami Direniş Hareketi - Hamas, Filistin Toprak Günü'nde Filistin halkının kurtuluş ve topraklarının savunulması mücadelesine yönelik sarsılmaz duruşunu bir kez daha doğruladı.

YDH- Lübnan'da yayın yapan el-Menar'a göre, 30 Mart'ta Hamas, yaptığı açıklamada Aksa Tufanı'nın Filistinlilerin hakları ve kutsal mekanların korunması mücadelesinde hayati önem taşıdığını vurguladı.

Her yıl 30 Mart'ta Filistinliler toprakla olan bağlarını yeniden teyit etmek için protestolar ve nöbetler düzenliyor ve zeytin ağaçları dikiyor.

 İsrail'in Filistin topraklarına el koymasına karşı düzenlenen protestolar sırasında İsrail güçleri tarafından altı silahsız Filistinlinin öldürüldüğü ve 100'den fazla kişinin yaralandığı 30 Mart 1976 olaylarını hatırlatarak Toprak Günü'nü -Youm el-Ard- kutlayan Filistinliler, İsrail işgal güçlerinin devam eden acımasız imha kampanyasının karşısında bu yıl Ebedi Toprak Günü'nün 48. yıldönümü için birleşti.

Hamas, bu önemli günde Filistin davasının geleceğine ilişkin beş maddelik planının ana hatlarını çizdi. Hareket, Filistin'in kurtuluşunun ancak "Siyonist düşmana" karşı birleşik direniş eylemleriyle sağlanabileceğini yineledi.

Dahası Hamas, Filistinli şehitlerin anısını onurlandıracağına ve Filistin topraklarının veya kutsal mekanlarının hiçbir kısmını asla teslim etmeyeceğine söz verdi.

Direniş Hareketi, çeşitli bölgelerdeki Filistinlileri Gazze'yi desteklemek için el ele vermeye ve haklarını savunmak için eylemlerini genişletmeye çağırdı.

Ayırca Hamas, Filistin mücadelesinin küresel önemini vurguladı ve Arapları, Müslümanları ve dünya çapındaki insanları İsrail işgaline karşı ayağa kalkmaya ve Gazze halkını desteklemeye çağırdı.

Hareket, İsrail suçlarının açığa çıkarılması ve her türlü soykırım eyleminin önlenmesi çağrısında bulundu.

El-Celil'deki Filistin topraklarının müsadere edildiği 1976 yılı olaylarında yaşananlar, ölü ve yaralılarla sonuçlanan bir protesto ve çatışma dalgasına yol açtı. Bugün bir kez daha Hamas, direnişe ve Filistin'in kurtuluşu için mücadeleye olan bağlılığını vurguladı.

İsrail hukuka aykırı olarak 27 bin dönüm araziye el koydu 

30 Mart Filistin Toprak Günü, İsrail yetkililerinin Filistin topraklarının geniş alanlarına el koyduğu 1976 yılındaki olayların Filistinliler için yıllık anma günüdür.

Filistin hükümet organı, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 27.000 dönümlük araziye yasadışı bir şekilde el koyduğunu ve 7 Ekim'den bu yana 25 Filistinli topluluğu bölgeyi terk etmeye zorladığını ve onlarca yıldır devam eden toprak gaspını sürdürdüğünü söyledi.

Sömürgeleştirme ve Duvara Karşı Direniş Komisyonu (CWRC) Başkanı Moayya Şaban, Filistin Toprak Günü münasebetiyle Cumartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi:  "İşgalci, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yönelik şiddetli düşmanlığını, Filistin topraklarına yönelik devasa müsadere operasyonları gerçekleştirerek ve 27 bin dönüm Filistin topraklarını etkileyerek kullanıyor"  

Şaban, İsrail'in bir dizi askeri emir yoluyla işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimlerin etrafında tampon bölgeler kurmaya başladığını belirterek, "daha fazla toprak izole edilmesine ve vatandaşların askeri ve güvenlik bahaneleriyle buralara erişiminin engellenmesine" karşı uyarıda bulundu.

"İsrail'in fiili tedbirlerine tabi olan Filistin topraklarının alanı 2.380 kilometrekare olup, Batı Şeria'nın toplam alanının yüzde 42'sini ve işgal askeri yönetimine tabi alanlar olan (C) olarak sınıflandırılan toplam alanların yüzde 69'unu oluşturuyor.'' diye ekledi.

 Moayya Şaban, ayrıca 7 Ekim'den sonra İsrail'in taarruzu başladığında , İsrail planlama otoritelerinin "1.895'i olmak üzere 6.852 dönümlük alanda toplam 8.829 kolonyal birimin inşası amacıyla toplam 52 yapısal plan incelemesine tabi tuttuğunu" söyledi.