Euro-Med'den İsrail'e "çocuk katili" suçlaması

30 Mart 2024

Şifa Hastanesi'nde 13 çocuğun İsrail askerleri tarafından uluslararası hukuku ihlal ederek öldürüldüğünü bildiren insan hakları örgütü Euro-Med, soruşturma yapılması ve sorumluların hesap vermesi çağrısında bulunuyor.

YDH-  İran'da yayın yapan Press TV'ye göre, Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü saha ekibi, yaşları 4 ila 16 arasındaki Filistinli çocukların öldürülmesi ve infaz edilmesinin ardından bir rapor hazırladı.

İsrail ordusu bir haftadan fazla süredir Şifa Tıp Kompleksi içinde ve çevresinde sistematik ve dehşet verici askeri operasyonlar yürütüyor. Bu suçlar arasında Filistinli sivillerin yargısız infazları ve kasten öldürülmesi de yer alıyor.

Euro-Med, raporunda ''İsrail ordusu, uluslararası hukuku, özellikle de uluslararası insani hukuku açıkça ihlal ederek, Şifa Tıp Kompleksi ve Gazze Şehri çevresinde doğrudan ateş ederek 13 çocuğu öldürdü. Bu bir savaş suçu ve insanlığa karşı suçtur ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkının son altı aydır yaşadığı soykırımın bir parçasıdır.'' dedi. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımının başladığı 7 Ekim'den bu yana rejim, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 32 bin 500'den fazla Filistinliyi öldürdü ve 74 bin 980 kişiyi de yaraladı.

İsrail ayrıca bölgede yaşayan iki milyondan fazla Filistinlinin yakıtını, elektriğini, gıdasını ve suyunu keserek bölgeyi “tam bir kuşatma” altına aldı.

Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre İsrail ordusu şu ana kadar Gazze Şeridi'nde 14 bin 400'den fazla çocuğu öldürdü; bu da İsrail'in kıyı şeridinde işlediği suçların ölen kurbanlarının üçte birinden fazlasını çocukların oluşturduğu anlamına geliyor.

Ölümcül silahlı saldırıların bir kısmı İsrail ordusunun kuşatması sırasında kurbanların aileleri evlerindeyken meydana geldi; diğerleri, mağdurların İsrail ordusunun onları evlerinden ve ikamet yerlerinden zorla tahliye ettikten sonra “güvenli” olarak belirlediği rotalardan kaçmaya çalışmasıyla meydana geldi.

Euro-Med, “Bu çocukların İsrail ordusu tarafından bu kadar sistematik ve yaygın bir şekilde öldürülmesinin kasıtlı olduğu açıktır. Bu, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına karşı uyguladığı soykırımın yanı sıra orada yaşayan tüm nesil Filistinlileri kasıtlı olarak yok ettiğinin bir başka kanıtıdır" diye uyardı.

İnsan hakları örgütü ayrıca uluslararası topluma Filistinli sivilleri İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaklaşık altı ay süren soykırımından korumak için hızlı ve güçlü bir şekilde harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Önemli sayıdaki kayıplara rağmen işgal ordusu, Gazze harekâtında istenilen hedeflere ulaşmada başarısız oldu. Bu hedefler arasında Hamas'ın tamamen ortadan kaldırılması, Gazze'deki direniş hareketi tarafından tutulan esirlerin bulunması ve Filistin halkının zorla Mısır'a sürülmesi yer alıyordu.