Hizbullah gösterileri durdurma niyetinde değil

12 Aralık 2006

SAAF-Arap Birliği planını henüz olgunlaşmış bir plan olarak görmediğini belirten Hizbullah,

SAAF-Arap Birliği planını henüz olgunlaşmış bir plan olarak görmediğini belirten Hizbullah, hükümet karşıtı gösterileri durdurmak gibi bir niyetinin olmadığını açıkladı.

 

Lübnan’daki bunalımın çözümü için ortaya konan Arap Birliği planına değinen Hizbullah basın yetkilisi Hüseyin Rahal, “Arap Birliği planı henüz yolun başında bulunuyor, hükümetin planla ilgili vereceği tepkiyi bekliyoruz” dedi.

 

Arap Birliği yetkilileriyle temasları sırasında hükümet karşıtı gösterileri durdurmayı düşünmediklerini belirten Rahal, Hizbullah’ın konuyla ilgili ayrıntıları müttefikleriyle değerlendirmekte olduğunu söyledi.

 

Washington’daki temaslarını tamamlayan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın Lübnan’daki siyasi bunalım konusunda sunulan planı görüşmek üzere bugün Beyrut’a gitmesi bekleniyor.

 

Lübnan’daki sorunun çözümü için önerilen 6 maddelik Arap Birliği planı, 30 bakanlı Lübnan kabinesinde hükümet karşıtlarına 10, hükümet yanlılarına da 19 bakanlık verilmesini, kalan bir bakanlığın ise hükümet karşıtlarının önerisi ve hükümet yanlılarının onayı ile atanmasını öngörüyor.

 

Arap Birliği Planı ayrıca, ulusal birlik hükümetinin kurulması, Refik Hariri cinayeti ile ilgili uluslar arası mahkeme, seçim yasası değişikliği, erken genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi için görüşmelerde bulunmak üzere Lübnanlı siyasi grupları müzakerelere davet ediyor.

 

Arap Birliği planı Hizbullah’ın taleplerini büyük ölçüde karşılıyor.