İsrail ve ABD, Gazze’ye Arap gücü istiyor

02 Nisan 2024

Mısırlı strateji uzmanı emekli tümgeneral, Arap güçlerinin Gazze’ye gönderileceği yönündeki haberleri yorumladı.

YDH- Mısırlı strateji uzmanı emekli Tümgeneral Muhammed Abdulvahid, Arap güçlerinin Gazze’ye gönderileceği yönündeki haberleri yorumladı.

RT Arabic’e açıklamalarda bulunan Mısırlı emekli tümgeneral Muhammed Abdulvahid şunları söyledi: “İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, ABD yönetimini, deniz köprüsünün güvenliğini sağlamak ve yardımların gelişini denetlemek üzere Gazze’de bulunacak Arap güçlerinin de katılımıyla çok uluslu bir güç oluşturmaya ikna edebildiğini açıkladı.”

Muhammed Abdulvahid sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazze’de Arap güçlerinden bahsedilmesi yeni bir şey değil, Aksa Tufanı savaşından sonra geçen kasım ayında Gazze yönetiminin geleceği tartışıldı. Gazze’deki direnişin ortadan kaldırılmasından sonra çok uluslu bir güç içinde bir Arap yönetimi öngörüldü. Aslında bu, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak tarafından dile getirilmişti. En son Filistinli lider Muhammed Dahlan, Katar’daki Hamas liderlerine Gazze’de bir Arap gücü önerdi. Hiç şüphe yok ki Amerika’nın da Gazze’nin geleceğine etkin Arap ülkelerini dahil etme konusunda açık bir isteği var.”

“Özellikle de İsrail’le diplomatik ilişkileri olan bazı Arap ülkelerini, Gazze’ye güç göndermeye ikna etmek için çabalar var, ancak bu ülkeler konunun hassasiyeti nedeniyle isteksiz davranıyor” diyen Mısırlı uzman şöyle devam etti:

“Söz konusu Arap ülkelerinin yönetimleri bu konuda çok temkinli. Çünkü halklar nezdinde İsrail’le suç ortağı olmakla suçlanmaktan ve sahada maddi ve askeri büyük bir zarara uğramaktan korkuyorlar. İsrail yönetimi ise söz konusu hamleyle işlediği soykırım cinayetlerini meşrulaştırmak istiyor.

Arap ordularının Gazze’deki olası varlığı İsrail’e Filistin Yönetimini Başkanı Mahmud Abbas’ın yerini yeni ve genç liderlerle değiştirme arzusu vermektedir. Son zamanlarda Filistin Yönetimi’nin yeni liderliği konusunda birden fazla isim ortaya atıldı ve Filistin Yönetimi bu türden her türlü yaklaşımı reddetmekte.”