İsrailli bakan ABD'li yetkililere ateş püskürdü

05 Nisan 2024

İsrail'in Refah'a yapmayı planladığı kara harekatıyla ilgili sanal bir toplantı, İsrailli bir yetkilinin ABD'li muhataplarına bağırmasıyla sona erdi.

YDH- New Arab haber sitesinin aktardığına göre, üst düzey bir İsrailli yetkili, Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentini işgal etme planlarını geri çevirmesinin ardından öfkeyle bağırdı ve ellerini salladı.

NBC News'e konuşan ABD'li yetkililere göre, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in internet üzerinden yapılan toplantı sırasında planı savunurken hayal kırıklığı içinde bağırmaya başladığı iddia edildi.

Aralarında Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de bulunduğu toplantıdaki Amerikalı yetkililerin “soğukkanlılıklarını korudukları” ve Dermer'e yanıt vermedikleri bildirildi.

Yetkililere göre İsrail, 1,4 milyon Filistinli sivili birkaç hafta içinde Refah'tan şehrin kuzeyindeki çadır kamplarına yerleştirme stratejisini açıkladı.

Ancak İsrail'in önerisi, Filistinlilerin yeterli temizlik gibi kritik ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı bir planlamadan yoksundu. Ayrıca, gerekli gıda ve su tedariki konusunda da ciddi sorunlar vardı.

ABD'li yetkililerin İsrailli muhataplarına İsrail'in planını gerçekçi bulmadıklarını söylemeleri üzerine Dermer “öfke patlaması” yaşadı.

Tartışmalı toplantıya ilişkin ilk haberlerin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra, İsrailli bir yetkili bunu yalanlamak için acele ederek, NBC 'ye "toplantı yapıcı ve saygılıydı, anlaşmazlıklar sırasında bile ... hiçbir noktada bağırma olmadı" dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, "bu toplantıyı yapmamızın tek nedeni, Refah'ta büyük bir kara operasyonuna ilişkin endişelerimizi konuşmak ve İsraillilere daha hassas ve daha hedefe yönelik olmaları için uygulanabilir alternatifler sunmaktı" dedi.

İddia edilen çatışma, ABD ve İsrail'in, İsrail'in yıkıma uğramış Gazze Şeridi'nin başka yerlerinden zorla göç ettirilmiş Filistinlilerle dolu olan Refah'a saldırma kararlılığı nedeniyle karşı karşıya gelmesiyle ortaya çıktı.

ABD, İsrail'i Refah'ı işgal etme planlarına karşı defalarca uyarmış, ABD Başkanı Joe Biden da bunun bir "hata" olacağını söylemişti.

Çarşamba günü İsrail'in Gazze'de yedi yardım görevlisini öldürmesinin ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin İsrailli mevkidaşına bunun "Refah'ta olası bir İsrail askeri operasyonuna ilişkin dile getirilen endişeleri güçlendirdiğini" söyledi.

Bu arada dün yayımlanan bir habere göre Mısır, Kahire'de İsrailli bir heyetle yaptığı görüşmeler sırasında İsrail'i Refah'a yönelik bir saldırıya karşı doğrudan uyardı.

Mısırlı bir kaynak The New Arab'ın Arapça yayın yapan kardeş kuruluşu el-Arabi el-Cedid 'e yaptığı açıklamada görüşmelerin "İsrail'in Mısır'ın endişelerini ve sivillere ilişkin uluslararası kaygıları giderecek bir plan hazırlamadan Refah'ı karadan hızla işgal etme eğilimini ortaya koyduğunu" söyledi .

Kaynak, İsrail'in işgalinin nisan sonundan önce gerçekleşeceğini, ancak Kahire'nin "mevcut zor koşullar altında bu kadar kısa bir süre içinde yerinden edilmiş sivillere güvenli sığınaklar sağlamanın imkansız olduğu" uyarısında bulunduğunu iddia etti.