İsrail kuzeyde savaşa hazırlanıyor

07 Nisan 2024

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, birliklerinin "geniş çaplı seferberliği için" lojistiğe odaklandığını söyledi.

YDH- Bugün bir açıklama yapan İsrail ordusu, altı aydır Hizbullah ile çatışma yaşadıkları kuzey sınırı boyunca olası bir savaşa hazırlanmak için yeni adımlar attıklarını duyurdu.

"Savunmadan Saldırıya Geçiş Hazırlığı" başlıklı bir açıklamada ordu, tamamlanan aşamanın İsrail birliklerinin "geniş çaplı seferberliği için" lojistiğe odaklandığını belirtti.

İsrail ordusu şöyle dedi: "Düzenli ve yedek birliklerin komutanları, gerekli tüm askerleri birkaç saat içinde çağırıp donatmaya ve savunma ve saldırı görevleri için cepheye nakletmeye hazırdır."

Lübnan İslami Direnişi Hizbullah ise İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı devam ederken Lübnan-Filistin sınırındaki İsrail askeri üslerine, tesislerine ve güçlerine yönelik operasyonlarına devam etiğini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada operasyonların "Gazze'deki kararlı Filistin halkını ve onların cesur ve onurlu direnişini desteklemek ve İsrail'in, kararlı Güney Lübnan köy ve kasabaları ile sivillerin evlerine yönelik saldırılarına yanıt vermek amacıyla" düzenlendiği belirtildi.

Kiryat Şmona Belediye Başkanı Avichai Stern cuma günü yaptığı açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin kuzey yerleşimlerine dönmediği her günün İsrail'in savaşı çoktan kaybettiği anlamına geldiğini söylemişti.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'a verdiği röportajda Stern, kuzey yerleşimlerindeki durumun "altı aydır değişmediğini" vurgulayarak, "Tarih bize Hizbullah'ın ateş etmek istediğinde bunu Tel Aviv'e değil, özellikle bize yaptığını öğretti." demişti.

İşgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki gerçekliği anlatan Stern şunları söylemişti: "Daha önceki savaşlarda görmediğimiz bir ateş oranı, yaralanmalar ve silah türü görüyoruz."

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah ise Kudüs Günü vesilesiyle yaptığı konuşmada "en üst düzeyde hazır olduklarını, morallerinin yüksek olduğunu ve büyük bir ivme yakaladıklarını" belirtmişti.

Hasan Nasrullah, "Lübnan'daki Direniş'in savaştan korkmadığını ve her türlü çatışmaya tamamen hazır olduğunu [...] şu ana kadar ana silahların henüz kullanılmadığını" teyit etmişti.

Hizbullah Genel Sekreteri, "Eğer savaş istiyorlarsa, onları kollarımızı açarak karşılarız. Düşman Lübnan'la savaşın ne anlama geldiğini biliyor." demişti.

Nasrullah sözlerini şöyle tamamlamıştı: "Direniş ve Gazze galip gelene kadar savaşa devam edeceğiz."