YDH - Siyonist rejim, 7 Ekim'den altı ay sonra, Gazze'deki kara harekatının sona ermesine, kuvvetlerin çoğunun yaklaşık üç ay önce Gazze'yi terk etmesine ve Refah ve Deyr el-Bala'daki olası eylemlerin sınırlı olmasına rağmen mevcut durumu hala bir savaş olarak tanımlamakta ısrar ediyor.
Pazar günü şafak sökmeden önce İsrail ordusu, kalan kuvvetlerinin çoğunu Gazze Şeridi'nden geri çekti. Kara harekatının zirve yaptığı 30 bin ila 40 bin (yaklaşık 20 tugay) asker sayısına kıyasla şimdi bölgede sadece birkaç yüz asker kaldı.
Geri çekilenler arasında son aylarda güney Han Yunus bölgesinde aktif olan 98. Tümen'in tüm kuvvetleri de yer alıyor. Be'eri yerleşimi yakınlarındaki sınırdan denize kadar olan bölgeyi ikiye bölen 749 numaralı yolu elinde tutan Nahal Tugayı, öncelikle gelecekteki müzakereler için bir pazarlık kozu olarak kalıyor.
Siyonist rejim ordusu, Gazze'nin güneyinde gereksiz mevziler tutmanın ve tehlike yaratabilecek kuvvetler bulundurmanın tavsiye edilmediğini, ancak ileriye dönük istihbarata dayalı hareket edilmesi gerektiğini açıkladı.
Ordu, ayrıca Han Yunus'tan çekilmenin ABD'nin baskısıyla ilgisi olmadığını öne sürdü. Bu hamleye katkıda bulunan bir diğer hususun da, kapsamlı bir saldırı düzenlenmesi halinde Refah'tan tehcir ediecek kitleler için yer açma arzusu olduğu öne sürülüyor.
Yediot Ahronot gazetesinin savaş muhabiri Elişa Ben Kimon, pazar günü Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi'nin 98. Tümen'in Han Yunus'tan çekilmesine rağmen 'Gazze'deki savaşın devam ettiğini' söylediğini bildirdi.
Halevi, "Henüz durmuş değiliz. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni terk etmiş değil. Şu anda Gazze'de çok sayıda savaşçımız var," dedi.
Ayrıca Halevi, "Bu, her zaman aynı kuvvet konfigürasyonunu koruyamayacağımız uzun bir savaş. Güçlerimizi ve operasyon tarzımızı değiştiriyoruz. Hamas tugaylarının bölgenin herhangi bir yerinde aktif kalmasına izin vermeyeceğiz. Planlarımız var ve karar verdiğimizde harekete geçeceğiz," ifadesini kullandı.
Öte yandan bazı İsrailli askeri yetkililer Filistin direnişinin tamamen yenilgiye uğratılmasının en az 3 ila 4 yıl daha süreceğini ve teorik olarak siyasi kademenin 2027 yılına kadar savaş hali ilan etmeye devam edebileceğini tahmin ediyor.
Yedioth Ahronot'a konuşan bir kaynak, "Bu, Savunma Kalkanı Harekatı'nda yaşananlara çok benziyor. Düzenli ve yedek tugaylarla Batı Şeria kentlerini bir buçuk ay boyunca işgal ederek terör örgütlerine ağır darbe vurduk, ancak çatışmalar daha sonra daha küçük ölçekte devam etti ve İkinci İntifada terörü ancak 2006-2007'de bastırılabildi," dedi.
Kaynak, "O zaman bile yok olmadılar, hiçbir şekilde ortadan kaldırılmadılar ve 2000'lerin başında Batı Şeria'da var olana kıyasla son 15 yılda çok daha büyük ve güçlü bir ordunun kurulduğu bölgede de yaşanacak olan budur," yorumunu yaptı.
Kaynak, "Manevra yaptığımız, operasyon düzenlediğimiz, asker kaybettiğimiz ve Hamas'ı önemli ölçüde vurup ayrıldığımız her yerde Hamas geri dönüp yeniden yönetmeye çalıştı, zira Gazze'de alternatifi yoktu. Bu gidişle orada yıllarca savaşacağız," diye ekledi.
Kaynağa göre, 'Gazze Şeridi'nin akıbeti konusunda bir dizi çözüm (İsrail yerleşimlerinin yeniden kurulması, iki milyon Filistinli üzerinde sıkıyönetim, bölgeden çekilme ve Hamas'ın kontrolü yeniden sağlaması) var ve hepsine siyasi kademenin karar vermesi gerekiyor.
Kaynak, "Sorun şu ki, böyle bir çözüm için İsrail ordusunun aylar boyunca hazırlık yapması ve hazır olması gerekiyor ama hala hiçbir şey hareket etmiyor. Bazı yerlerde İsrail ordusu daha hızlı hareket edebilirdi ama bir Hamas taburunu yenmenin iki yerine beş hafta süreceğini bilmiyorlardı," değerlendirmesini yaptı.
Bununla beraber İsrail ordusu kaynaklarına göre, aralarında muharip birlik komutanlarının da bulunduğu yarbay rütbesindeki en az dört subay, 7 Ekim'de yaşanan hatalar ve başarısızlıklar nedeniyle ordudan emekli olmaya karar verdiklerini ancak savaşın bitmesini beklediklerini bildirdi.
Bazı askeri yetkililer, savaşı sona erdirecek bir karar alınmazsa, ordudaki ve diğer güvenlik birimlerindeki üst düzey yöneticilerin ne olursa olsun altı ila sekiz hafta içinde istifa edeceğini tahmin ediyor.
Bir kaynak, "Gerçek daha güçlüdür ve eninde sonunda kendini gösterecektir. Bunun mühendisliği yapılamaz," diye konuştu.
İsrail ordusunda halihazırda devam etmekte olan bazı iç soruşturmaların ordu içinde ciddi kusurları ve karşılıklı suçlamaları ortaya çıkardığı ve bunun da subayların istifasını hızlandıracağı ortaya çıktı.
Yavaş ve gecikmeli olarak başlatılan bu soruşturmaların haziran ayı civarında sonuçlanması ve bulguların yaz aylarında kamuoyuna sunulması bekleniyor.
Savaşın başlamasından bu yana altı ay geçmesine rağmen, emekli generaller tarafından yönetilen soruşturma komisyonları gibi daha güvenilir ve bağımsız olarak algılanan dış soruşturmalar hakkında çok az tartışma var.