Kral Abdullah’tan Cheney’e Irak tehdidi

01 Ocak 1970

SAAF-Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’e ABD’nin Irak’tan

SAAF-Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’e ABD’nin Irak’tan askerlerini çekmesi halinde Irak’ta belli gruplara destek vererek iç savaş çıkaracaklarını söylediği iddia edildi.

 

New York Times gazetesinin ABD’li ve Arap diplomatlara dayandırarak verdiği habere göre Suudi Arabistan Kralı Abdullah iki hafta önce ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile yaptığı görüşmede ABD’nin İran’la müzakere etmesine şiddetle karşı çıkarak bunun yerine ABD’den Ortadoğu barışı ile ilgili Arap planına destek vermesini istedi.

 

Suudi Arabistan yetkililerinin Cheney’e ABD’nin Irak’taki askerlerini çekmesi durumunda Irak’taki Sünnilerin öldürüleceğini ifade ettiklerini belirten gazete, ABD’ye Irak’taki askerlerini çekmesi yönünde yapılan baskıların arttığı bu dönemde bu korkuların daha da fazlalaştığını yazdı.

 

Bir Arap diplomatın “Hepimiz tüm çabamızı sarf ederek bunun gerçekleşmesini önlemeye çalışacağız. Irak’taki durum daha kötüye gider ve iç savaşa dönüşürse sanırım biz de savaşa gireceğiz” dediğini nakleden New York Times, Arap yetkililerin müttefikleri olan ABD’ye Irak’taki huzursuzluğu önlemek için isyancılara destek vermeyeceklerine dair söz verdiklerini; ama bu sözün ABD askerleri Irak’ta kaldığı sürece geçerli olacağını söylediklerini belirtti.