İsrail medyası: Taş Devri'ne geri döndük

09 Nisan 2024

İsrail Elektrik Şirketi Noga'nın yetkilileri, binlerce roketin İsrail’e düşmesi ve saatler süren elektrik kesintileri yaşanması senaryosuna karşı yerleşimcileri acil güneş enerjisi sistemleri kurmaya çağırdı.

YDH- El-Meyadin’in haberine göre, İsrail’deki elektrik idaresi Noga, İsrailli yerleşimcilere rutin kullanım için evlerin çatılarına güneş enerjisi sistemleri kurmalarını ve ayrıca, acil durumlarda onlara elektrik sağlamalarını tavsiye etti.

Şirketin başkanı, İsrail Kanal 14'e verdiği bir röportajda, Lübnan ile yaşanan bir gerilimi simüle eden bir senaryo sunarak, çoğu yerleşim yerinde saatlerce elektrik kesintisi yaşanabileceğini ve hedefli saldırıların tam bir elektrik arzı krizine yol açabileceğini öne sürdü.

Kanal, Noga'nın "İsrail'deki en korunaklı tesislerden biri" olduğunu ve en kötü senaryolarda bile zor koşullar altında çalışması ve savaş günleri boyunca sürekli güç kaynağı sağlaması gerektiğini belirtti.

Kanal ayrıca, hassas roketler de dahil olmak üzere on binlerce roketin düşmesinin İsrail'in bazı bölgelerine yıkım getireceğini, bunun da İsrail güvenlik kurumlarında Hizbullah'la savaşa ilişkin öngörülen en yaygın senaryo olduğunu ekledi.

Öte yandan Noga Genel Müdürü İsrail'in saatler süren elektrik kesintisine dayanamayacağını kabul ederek, en kötüsüne hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi ve "Hizbullah'ın ne planladığını bilmiyoruz" dedi.

Noga'nın operasyonlardan sorumlu genel müdür yardımcısı ise elektrik kesintisi durumunda operasyonları sürdürmek için dizel motorlu jeneratörleri de içeren bir acil durum planından bahsetti.

İşgal altındaki Filistin'in kuzeyini hedef alan İslami Direniş operasyonlarının devam ettiği bir dönemde İsrail medyası, 5 Mart'ta Lübnan'dan kuzeydeki yerleşim yerlerine yönelik önemli bir roket atışının ardından bir elektrik trafosuna isabet eden füze nedeniyle Nahariya yerleşiminin çeşitli bölgelerinde elektrik kesintileri yaşandığını bildirmişti.

İsrail Medyası: Hizbullah İsrail'i Taş Devrine Geri Döndürmek İçin Bombalıyor

İsrail medyası, İsrailli yetkililerin Hizbullah'a karşı daha önce yaptıkları açıklamalarla alay ederek, Lübnan Direnişini Lübnan'ı taş devrine geri döndürmekle tehdit ediyor dedi.

Bu bağlamda İsrail gazetesi Hadashot Bazaman, 16 Mart'ta Hizbullah'ın askeri medyası tarafından yayımlanan bir videoyu, başta Savunma Bakanı Yoav Gallant olmak üzere bazı İsrailli yetkililerin Lübnan'ı Taş Devri'ne döndürmekle tehdit eden seslendirmelerini de ekleyerek yeniden yayımladı. Videoda "Kim kimi taş devrine götürüyor?" diye soran büyük bir başlık yer aldı.

"Margaliot" konseyi başkanı, yaptığı açıklamada, bir zamanlar Lübnan'ı Taş Devri'ne geri döndürmekle tehdit eden Gallant'ın kendisini tersine bir durumda bulduğunu söyledi.

"Kiryat Shmona" yerleşiminin batısında yer alan bir yerleşimden sorumlu konseye başkanlık eden İsrailli yetkili, Hizbullah'ın el-Celil Panhandle'a düzenlediği roket saldırısının ardından işgal karakolunda yaşanan elektrik kesintisini hatırlattı.

İsrailli yetkili, "Yerleşimlerimiz nihayetinde elektriksiz kaldı ve Taş Devri'ne geri döndük," diye yakındı.