İsrail yeni bir savunma sitemini devreye soktu

09 Nisan 2024

Direniş Ekseni’nin operasyonları karşısında çaresi kalan İsrail’in C-Dome savunma sistemini ilk kez konuşlandırdığı bildirildi.

YDH- Malezya’da yayımlanan New Straits Times gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu bugün yaptığı açıklamada, C-Dome adı verilen, gemiye monteli savunma sistemini ilk kez güneydeki Eilat kenti yakınlarında ülkenin hava sahasına giren "şüpheli" bir hedefe karşı kullandığını bildirdi.

New Straits Times, C-Dome siteminin roket ve füze saldırılarına karşı kalkan olarak kullanılan Iron Dome hava savunma sisteminin deniz versiyonu olduğunu belirtti.

İsrail ordusu tarafından bugün erken saatlerde yapılan açıklamada, "Eilat bölgesinde düşman bir uçağın sızmasıyla ilgili olarak çalan sirenlerin ardından, deniz kuvvetleri İsrail topraklarına giren şüpheli bir hava hedefi tespit etti" denildi.

Ordu, “hedef, 'C-Dome' deniz savunma sistemi tarafından başarıyla engellendi" dedi.

Yapılan açıklamada herhangi bir yaralanma ya da hasarsa bildirilmedi.

Bir İsrail ordu sözcüsü "şüpheli" hedefin bir insansız hava aracı olup olmadığını doğrulamazken AFP'ye bunun "C-Dome'un ilk operasyonel kullanımı" olduğunu söyledi.

Devlete ait Rafael Advanced Defence Systems'e göre Alman yapımı Sa'ar 6 sınıfı korvetlere monte edilen C-Dome, Demir Kubbe ile aynı önleyiciyi kullanıyor.

Karada konuşlu Demir Kubbe, Gazze Şeridi'nden atılan roketleri engellemek için sayısız kez kullanıldı.

Bu savunma sisteminin fırlatma başına yaklaşık 50 bin ABD dolarına mal olduğu bildirildi.