CNN: İsrail'e verilecek karışık İran'dan değil, direniş örgütlerinden gelecek

09 Nisan 2024

CNN televizyonu, İsrail'in konsolosluk saldırısından sonra İran'ın yapacağı düşünülen misillemenin Tahran'dan değil, bölgedeki direniş ekseni bileşenlerinden geleceğini öne sürdü.

YDH - CNN'in konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, ABD istihbaratı İran'ın Şam'daki konsolosluğuna yönelik saldırıya doğrudan değil, bölgedeki direniş örgütleri aracılığıyla karşılık vereceği kanaatinde.

Habere göre İran, çatışmayı dramatik bir şekilde tırmandırmaktan kaçınıyor ve ABD ya da müttefiklerine, İran topraklarına doğrudan saldırma konusunda gerekçe sunmak istemiyor.

Bununla beraber Amerikan istihbaratı, İran ve direniş ekseni bileşenlerinin bölgedeki ABD güçlerine ya da varlıklarına saldırma niyetinde olmadıklarını, ancak Tahran'ın bölgedeki güçler üzerinde mutlak kontrole sahip olmaması nedeniyle bu ihtimalin göz ardı edilemeyeceğini öne sürdü.

Her şeye rağmen kaynaklar, ABD istihbaratının direniş ekseni bileşenlerinin İsrail'e karşı füze ve insansız hava araçlarını da içeren geniş çaplı bir ortak saldırı düzenleme niyetinde olduğuna inandığını ve bunun bu hafta gerçekleşebileceğini iddia etti.

Ayrıca CNN'e konuşan bir kaynak, İranlıların harekete geçmek için Ramazan sonrasını bekleyip beklemeyeceklerine dair bir tartışmadan söz etti.

Bu arada Suudi haber sitesi Elaf, pazartesi günü Batılı bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde Tahran'ın saldırması halinde İsrail'in İran topraklarındaki hedefleri vuracağını söyledi.

Doğrulanmayan habere göre kaynak, İsrail'in son günlerde İran'ın muhtemelen nükleer projesiyle bağlantılı hassas bölgelerine saldırı simülasyonu yapan gizli hava kuvvetleri tatbikatları düzenlediğini savundu.

İran'ın misillemesine ilişkin endişeler İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasında geçen perşembe günü yapılan görüşmede de gündeme geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "Başkan, İsrail'in İran'ın oluşturduğu tehditlere karşı savunmada ABD'ye güvenebileceğini çok açık bir şekilde ifade etti," demişti.