Lahud:Bazıları savaş sırasında Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını istedi

01 Ocak 1970

SAAF-Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının zirveye çıktığı

SAAF-Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının zirveye çıktığı bir dönemde ülkedeki bazı grupların Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını istediğini söyledi.

 

El-Alem televizyonuna demeç veren Cumhurbaşkanı Lahud, bazılarının 1993’te yaşananları tekrar etmek istediğini belirterek “O dönemde ben Lübnan ordu komutanıydım, bu kişiler o zaman da Direniş’i silahsızlandırmak istediler; fakat ben Direniş’e olan inancım sebebiyle buna yanaşmadım. Çünkü Direniş’in bekasını Lübnan’ın çıkarına görüyordum nitekim daha sonra 2000 yılında zafer kazanıldı ve güney özgürleştirildi” dedi.

 

“Hizbullah olmasaydı İsrail, tıpkı 1982’de olduğu gibi Beyrut’a kadar girip Cumhurbaşkanlığı Sarayını işgal edecekti” diyen Cumhurbaşkanı Lahud, herhangi bir grup ya da şahıs adı vermeden bazılarının İsrail’le yapılan savaşın bitmesine bir gün kala dahi Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını istediklerini söyledi.

 

“1993’te Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını reddettiğim gibi, bugün de bunu reddedeceğim” diyen Cumhurbaşkanı Lahud, Arap Birliği tarafından söz konusu edilen planı olumlu karşıladığını belirterek Arap liderlerin Lübnanlı siyasi liderleri meselelerini yabancılara yaslanmadan kendi aralarında çözmeleri konusunda ikna etmeleri gerektiğini söyledi.