Uzlaşma Cephesi:Baas partisi tasfiye edilmesin

01 Ocak 1970

SAAF-Irak parlamentosundaki en büyük Sünni grup olan Irak Uzlaşma Cephesi, düzenlenen ulusal uzlaşma konferansına

SAAF-Irak parlamentosundaki en büyük Sünni grup olan Irak Uzlaşma Cephesi, düzenlenen ulusal uzlaşma konferansına taleplerini iletti.

 

Irak Uzlaşma Cephesi üyesi Selim Abdullah el-Cuburi, ulusal uzlaşma konferansından taleplerini sunduğu beş maddelik bildiriyle açıkladı.

 

Irak Uzlaşma Cephesi’nin bildirisinde Baas Partisi’nin tasfiyesini öngören yasa ile eski Irak ordusunun lağvedilmesini öngören yasaların gözden geçirilmesi, Irak’ta belli bölgelere gerçekleştirilen operasyonların durdurulması, siyasi katılımda denge sağlanması ve siyasi gruplar arasında yapılan anlaşmalara saygı gösterilmesi istendi.

 

Uzlaşma toplantısında milis gruplarının silahsızlandırılması konusunda ciddi adımlar atılmasının istendiği bildiride ayrıca göçün durması için çözüm yollarının bulunması ve tüm kesimlerin uzlaşma planına dahil edilmesi istendi.

 

44 milletvekiline sahip Irak Uzlaşma Cephesi’ni oluşturan üç gruptan Adnan ed-Duleymi Liderliğindeki Irak Kongresi ve Halef Uleyan liderliğindeki Irak Diyalog Konseyi, düzenlenen uzlaşma konferansına katılmazken söz konusu Sünni grubun üçüncü partisi olan Tarık el-Haşimi liderliğindeki Hizb-i İslami, konferansa katıldı.

 

Irak’taki diğer Sünni gruplardan Salih el-Mutlak liderliğindeki Uzlaşma Cephesi ile Haris ed-Dari liderliğindeki Ulema Heyeti de düzenlenen konferansa katılmadı.

 

Baasçıların da uzlaşma kapsamında konferansa davet edildiği bildirilirken el-Kaide, kapsam dışında tutuldu.