YDH- İnceleme Ocak ayında, İsrail'in UNRWA'nın Gazze'deki 13 bin çalışanının %10'unun Hamas ya da Filistin İslami Cihad ile bağlantılı olduğu ve bazılarının 7 Ekim saldırısına katıldığı yönündeki suçlamalarını açıklamasından önce açıklanmıştı.
Daha sonra ise İsrail bu iddiasını destekleyecek bir kanıt sunamadı.
Beyrut merkezli el-Meyadin'den aktarılan son habere göre, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail tarafından 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'na karışmakla suçlanan UNRWA çalışanları hakkındaki beş soruşturmanın delil yetersizliği nedeniyle kapatıldığını açıkladı.
İsrail'in kanıtsızlığına rağmen Hamas'a yardım etmekle suçlanan 12 UNRWA çalışanının dokuzunun işine son verildi. İki UNRWA çalışanı da Gazze saldırısı sırasında İsrail tarafından öldürüldü.
Bununla birlikte, soruşturulan son çalışanın araştırması sürerken BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric Cuma günü İsrail'in iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadığını açıkladı.
UNRWA üyesinin durumunu çözmek için idari önlemlerin devam ettiğini ekleyen Dujarric ayrıca üç UNRWA çalışanı hakkındaki diğer soruşturmaların da İsrail tarafından herhangi bir kanıt sunulmaması nedeniyle sona erdirildiğini belirtti.
Mart ayında yayınlanan bir ön raporda "UNRWA'nın tarafsızlığa ilişkin İnsani Yardım İlkesine uyulmasını sağlamak üzere çok sayıda mekanizma ve protokol oluşturduğu" belirtilmişti.
Ancak müfettişler aynı raporda "acil dikkat gerektiren kilit alanların" da altını çizdi.
İsrail, UNRWA üyelerine işkence ediyor
Mart ayında Reuters tarafından yayınlanan bir haberde, İsrail'in BM ajansını hedef alan ve haftalar süren aralıksız karalama kampanyasının ardından, UNRWA'nın yayınlanmamış bir raporda bazı çalışanlarının Filistin Direniş Hareketi Hamas ile bağlantıları olduğu yönünde yanlış beyanda bulunmaya zorlandığını söylediği ortaya çıkmıştı.
UNRWA'nın iletişim direktörü Juliette Touma, ajansın raporda yer alan bilgileri hem BM içinde hem de dışında potansiyel insan hakları ihlallerini belgeleme konusunda uzmanlaşmış kuruluşlara vermeyi amaçladığını belirtti.
Touma, "Savaş sona erdiğinde, tüm insan hakları ihlallerini incelemek için bir dizi soruşturma yapılması gerekiyor" dedi.
UNRWA raporunda ajans çalışanlarının waterboarding, dayak, köpek saldırısı ve cinsel şiddete maruz kaldığı, ayrıca bazı tutukluların tıbbi bakımdan mahrum bırakıldıktan sonra sorgu sırasında öldüğü belirtiliyor.