Askeri uzman: Hizbullah İHA’ları yetkin bir şekilde kullanıyor

03 Mayıs 2024

Askeri stratejist, el-Cezire’ye yaptığı açıklamada Hizbullah’ın Demir Kubbe mevzilerini izlemeyi, koordinatlarını belirlemeyi ve gelişmiş istihbarat yöntemleri kullanarak bombalamayı başardığını söyledi.

YDH- Askeri ve strateji uzmanı Albay Hatem Kerim el-Fellahi, Hizbullah’ın İsrail’in kuzey cephesindeki izleme ve takip operasyonlarına ilişkin el-Cezire tarafından elde edilen özel görüntülerle ilgili olarak, Hizbullah’ın keşif, izleme, gözetleme ve koordinat belirlemede önemli bir rol oynamaya başlayan insansız hava araçlarını kullanmayı başardığını belirtti.

Askeri uzman, gözetleme operasyonlarını savaş istihbaratı elde etmek için düşman hakkında lojistik bilgi toplamaya yönelik bir saha çalışması olarak tanımladı.

“Muharebe istihbaratının birkaç aşamaya ayrıldığını” söyleyen el-Fellahi, “Bunlardan birinin düşmanla doğrudan temas durumunda, yerlerinin, ekipmanlarının ve silahlarının belirlenebilmesi olduğunu ve bunun 2 kilometre ile 2 buçuk kilometre arasında bir mesafede yapılabileceğini” belirtti.

Askeri uzmana göre, birinci aşamadan sonra, açık alanlarda 8 ila 11 kilometre ve gizli alanlarda 5 ila 8 kilometre mesafede yakın keşif aşaması geliyor.

Kerim el-Fellahi sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha sonra tümen ya da kolordu seviyesinde olan ve 24 ila 32 kilometre arasında bir menzile sahip olan orta menzilli keşif ve ardından hava kuvvetleri ve uydulardan oluşan uzun menzilli keşif gelir.”

Askeri uzman keşif yapmanın farklı yöntemleri olduğunu, örneğin izleme sahaları ve istihbarat birimleri aracılığıyla yapılan düzenli izleme ve askeri birliklerinin yerini ve gücünü belirlemek için ateş ederek ve düşmanın tepkisini bekleyerek keşif yapılabileceğini söyledi.

El-Fellahi bir başka keşif türünün de bir kuvveti belirli bir bölgeye itmek olduğunu ve düşmanın bu kuvvete verdiği karşılıkla hedeflerin belirlenebileceğini, Hizbullah’ın Demir Kubbe mevzilerini bulmak, izlemek ve ardından hedef alıp vurmak için kullandığı planın da bu olduğunu belirtti.

El-Fellahi, İsrail ordusunun keşif uçaklarına karşı koyamamasını ise, radarların tespit etmesini zorlaştıran küçük hacimleri ve onları durdurmayı başaramadan hassas bölgelere girme ve fotoğraflama avantajı vermesine bağladı.