İsrail Savaş Kabinesi, Refah operasyonunu genişletme kararı aldı

11 Mayıs 2024

İsrail Savaş Kabinesi’nin, tüm uyarılara rağmen Refah operasyon alanını genişletme kararı aldığı bildirildi.

YDH- Amerikan haber sitesi Axios'un bildirdiğine göre, ayrıntılar hakkında bilgi sahibi üç kaynak, İsrail Savaş Kabinesi’nin dün gece İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki “operasyon alanının genişletilmesini” onayladığını söyledi.

ABD Başkanı Biden bu hafta yaptığı açıklamada İsrail'in bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı Refah'ı işgal etmesi halinde ABD'nin İsrail'e top mermisi, savaş uçakları için bomba ve diğer saldırı silahları sağlamayı “durduracağını” söylemişti.

Axios’a göre, söz konusu iki kaynak bunun Biden'ın “kırmızı çizgisini” geçmeyen “ölçülü bir genişleme” olduğunu söyledi.

Üçüncü kaynak ise onaylanan genişlemenin ABD tarafından Biden'ın kırmızı çizgisini aştığı şeklinde yorumlanabilecek eylemler içerdiğini söyledi.

Üç kaynak, Kabine’nin ayrıca, bir esir ve ateşkes anlaşması için dolaylı görüşmeler yapan İsrail ekibine bir anlaşmaya varma çabalarını sürdürme ve bir atılım sağlayacak yeni bir girişim formüle etmeye çalışma talimatı verdiğini söyledi.

Kaynaklar aşırı sağcı bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in karara karşı oy kullandığını söyledi. Bu iki bakanın, müzakereleri askıya alması ve Refah'ı işgal etmesi için Netanyahu'ya baskı yaptığı bildirildi.

İki ABD'li yetkili, İsrail kabinesinin kararının, İsrail'in bu hafta başında Refah sınır kapısının Filistin tarafının kontrolünü ele geçirmesinden bu yana Refah bölgesinde kötüleşen insani durumla ilgili olarak Biden yönetiminde “endişelerin” arttığı bir dönemde geldiğini söyledi.

Yetkililer, İsrail'in ‘geçid’in ele geçirilmesi konusunda Mısırlılarla yeterince iyi koordinasyon sağlayamadığını ve Mısırlıların da bu duruma “son derece üzüldüğünü” söyledi.

Yetkililer, sonuç olarak, Mısırlıların İsrail ile Gazze arasındaki Kerem Şalom geçidinden yakıt kamyonları da dahil olmak üzere yardım kamyonları göndermeyi reddettiğini söyledi.

Söz konusu kaynaklar, Biden yönetiminin şimdi İsraillilere Refah sınır kapısını yeniden açmaları için baskı yaptığını ve Mısırlıları bu arada Kerem Şalom'dan kamyon göndermeye teşvik ettiğini söyledi.

Ancak Kerem Ebu Salim çevresindeki güvenlik durumunun istikrarsız olduğu ve Birleşmiş Milletler’in geçitten yardım almak için kamyonlarını göndermekte zorlandığı kaydedildi.

ABD'li bir yetkiliye göre, Gazze'deki en büyük sıkıntılardan biri yakıt. 7 Mayıs'tan bu yana Gazze'ye neredeyse hiç yakıt girmedi.

ABD'li bir yetkili, BM'nin Refah sınır kapısının kapatılmasının ardından İsrail'den yakıt satın alıp Kerem Ebu Salim üzerinden Gazze'ye sokmaya çalıştığını, ancak İsraillilerin bu talebi reddettiğini çünkü yakıt için parası olan tek BM kuruluşunun UNRWA olduğunu söyledi.

İsrailli liderler UNRWA çalışanlarını Hamas'la bağlantılı olmakla suçlamış, ancak geçen ay yayınlanan bir rapor İsrail'in bu iddiasını destekleyecek kanıtları henüz sunmadığını ortaya koymuştu.