Haaretz: İsrail Türkiye ya da Suudi Arabistan değil ve Biden bunu böyle tutmaya niyetli

11 Mayıs 2024

Biden, İsrail'in Suudi Arabistan ya da Türkiye gibi parya bir devlet olmasını engellemeyi amaçlıyor ve Amerikan-İsrail ittifakını korumaya kararlı. İsrail liderleri bu vizyon ve misyonu terk etmiş görünüyor.

YDH- İsrail gazetesi Haaretz'den Zvi Bar'el'in ''Israel Isn't Turkey or Saudi Arabia, and Biden Intends to Keep It This Way'' başlıklı analizi, ABD'nin stratejik çıkarlarına zarar veren davranışları nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygularken, İsrail ile ilgili durumun farklı olduğunu, Başkan Biden'ın İsrail'in bir parya devlet haline gelmesinden endişe ettiğini ve Suudi Arabistan ya da Türkiye'ye benzer sonuçlarla karşılaşmasını önlemek istediğini işliyor. Bar'el'e göre, bunun nedeni sadece yönetimin Gazze'de acımasız bir savaş yürüten bir ülkeyle birlikte anılmak istememesi değil, aynı zamanda Biden'ın İsrail'in uluslararası konumuna gelebilecek zararın farkında olması. 

                                                                                       ***

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump Ekim 2019'da Türkiye'ye yaptırım uygulama kararını açıklarken “Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yolda ilerlemeye devam ederse Türkiye'nin ekonomisini hızla yok etmeye tamamen hazırım” demişti. Bu dramatik duyuruya pratik adımlar eşlik etti: 100 milyar dolar değerindeki bir ticaret anlaşması için müzakereleri durdurdu, çelik ithalatında gümrük vergilerini yüzde 50 artırdı ve üst düzey Türk savunma yetkililerine kişisel yaptırımlar uyguladı. Dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence bu cezaların Washington'un “Türkiye'nin Suriye'yi işgaline daha fazla müsamaha göstermeyeceğini” açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Pence, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Trump'ın Erdoğan'a “işgali durdurmasını, derhal ateşkes ilan etmesini ve Suriye'deki Kürt güçlerle müzakerelere başlamasını” söylediğini de sözlerine ekledi. Türkiye'yi korkutan bu yaptırımlar, Trump'ın Orta Doğu'dan stratejik bir kopuş hamlesinin parçası olarak ABD güçlerini Suriye'den çekme niyetini açıklamasından kısa bir süre sonra geldi. Suriye'den çekilme planı hem ülke içinde hem de uluslararası toplumda sert eleştirilere yol açtı, özellikle de Trump'ın böylece Kürtleri yüzüstü bırakacağı gerekçesiyle.

Ancak Türkiye, terörist olarak tanımladığı Kürtlerin saldırılarından korunmak için 30 kilometre (yaklaşık 18 mil) derinliğinde bir güvenlik bölgesi oluşturmak amacıyla Suriye'yi işgal etmeye başlayarak bu fırsattan yararlanmaya karar verdi. Buna karşılık Amerika, Kürtleri İslam Devleti'ne karşı savaşta hayati müttefikler olarak görüyordu. Trump'ın açıklamasından dokuz gün sonra Türkiye, Rusya ile Türkiye-Suriye sınırının ortak denetimine ilişkin bir anlaşma imzaladı ve ateşkes ilan etti. Trump, Rusya-Türkiye anlaşmasına dayanarak, Erdoğan'ın bunun kalıcı bir ateşkes olacağına söz verdiğini ve yaptırımları kaldırdığını söyledi. Sonuçta ABD güçleri Suriye'den ayrılmadı ve Türkiye hem Suriye'de hem de Irak'ta Kürtlere saldırmaya devam etti. Ancak Amerika'nın mesajı açık ve netti: Amerikan müttefiklerinin bile yaptırımlara karşı dokunulmazlığı yok. Bir yıl sonra, Aralık 2020'de, Türkiye bir kez daha Washington'un hedefindeydi, bu kez Moskova ile 2017'de imzalanan bir anlaşma uyarınca Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle.

Trump üç yıl boyunca yaptırım uygulamaktan kaçınmak için bin bir takla attı. Hatta Rusya-Türkiye anlaşması için selefi Barack Obama'yı suçladı ve Obama'nın Erdoğan'ın istediği silah sistemlerini Türkiye'ye satmayı kabul etmesi halinde Rusya'ya başvurmak zorunda kalmayacağını söyledi.

Ancak sonuçta Kongre'nin, ABD müttefiklerinin ve NATO liderliğinin baskısı etkili oldu ve Türkiye kendini bir kez daha yaptırımlar altında buldu. F-35 savaş uçağı geliştirme programından çıkarıldı ve bazı Amerikan şirketlerinin Türkiye'ye ihracat lisansları iptal edildi. İsrail, Türkiye'nin Trump yönetimiyle ilişkilerini karakterize eden dibe vuruş noktasına henüz ulaşmadı. ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Refah'ı işgal etmek için bölge sakinlerinin güvenliğini sağlayacak uygun bir plan sunmaması halinde silah sevkiyatını durdurma tehdidinde bulunmasından sonra bile durum bundan çok uzak. Washington, İsrail'in Hamas'ı yok etme hedefine, bu hedefin uygulanabilir olduğuna inanmasa bile karşı çıkmıyor. Kısa süre önce onaylanan 14 milyar dolarlık askeri yardım paketi tehlikede değil ve bazı mühimmat sevkiyatlarındaki gecikmeler dışında askeri işbirliği her alanda tam güçle devam ediyor.

Ancak İsrail sağının geri dönmesini hayal ettiği Trump'ın, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü operasyonlar nedeniyle ülkesinde yoğun eleştirilere maruz kalan bir başkan olması halinde nasıl davranacağını merak etmek mantıksız değil. Trump, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırının başarısı konusunda Başbakan Binyamin Netanyahu'yu yalnız bırakmadı. Time dergisine verdiği bir röportajda İsrail için

“En sofistike ekipmanlara sahipler” dedi. “Bunu durdurmak için her şey vardı. Ve pek çok insan bunu biliyordu, biliyorsunuz, binlerce ve binlerce insan bunu biliyordu, ama İsrail bunu bilmiyordu ve bence [Netanyahu] bunun için çok güçlü bir şekilde suçlanıyor, suçlanıyor” - ve Trump ‘haklı olarak’ diye ekledi.

Trump insan hakları örgütlerinden herhangi bir madalya kazanmış değil ve İsrail'in Gazze'de yol açtığı muazzam ölüm ve yıkımın onu harekete geçirmesi de pek olası görünmüyor. Ancak tıpkı Türkiye örneğinde olduğu gibi iç eleştirinin bir etkisi olması mümkün. Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Trump'ın kazanmasını umanlar, Erdoğan'a yönelik acımasız açıklamasını ve Türk ekonomisine vurduğu darbeyi hatırlamalı.

Mütekabiliyet testi

Seçildikten sonra Erdoğan'la görüşmek için neredeyse bir yıl bekleyen Biden, görevine farklı bir dramatik kararla başladı. Şubat 2021'de yaptığı ilk dış politika konuşmasında, kampanyası sırasında kendisine rehberlik eden insan haklarını en önemli öncelik haline getirme ilkesine pratik bir içerik kazandırdı.

“Yemen'deki savaş sona ermeli” diyerek 100 binden fazla insanın ölümüne neden olan savaşa ve özellikle de 2015 yılında başlayan Suudi müdahalesine atıfta bulundu. “Ve kararlılığımızın altını çizmek için, ilgili silah satışları da dahil olmak üzere Yemen'deki savaşta saldırı operasyonlarına yönelik tüm Amerikan desteğini sona erdiriyoruz.”

Yemen'deki savaşı sona erdirmek dış politikasının temel bir ilkesi haline geldi. Ve selefi Trump'tan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan silah anlaşmalarının sona erdirilmesini sağlamaya çalışan Kongre'de geniş bir destek kazandı.

Trump Suudi Arabistan'ı Yemen'deki Husilerle müzakerelere başlamaya zorladı ama sonuçta ateşkese ve Suudiler ile Husiler arasında işbirliği konusunda prensipte bir anlaşmaya varılmasına yol açan Biden'ın eylemiydi.

O zamandan beri Washington'un Riyad ile ilişkileri iyileşti. Aralık 2023'te Biden Suudi Arabistan'a silah satışını durdurdu.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle ülkeyi parya bir devlete dönüştürme vaadini takip eden topyekûn boykotu da sona erdi. Suudi Arabistan bir kez daha sadık bir ortak haline geldi. Hatta şimdi Amerika'nın Suudi-İsrail ilişkilerini normalleştirme arzusunun bir tarafı ve ABD ile bir savunma anlaşmasına aday.

Ancak Washington, tıpkı Türkiye ile olduğu gibi Suudi Arabistan ile de stratejik bir ilişkinin sadece Amerikan çıkarlarını değil Amerikan değerlerini de göz önünde bulundurmayı gerektirdiğini açıkça ortaya koydu. Amerika'nın Türkiye ile ilişkileri de kırılgan olsa da yeniden canlandı. Türkiye hala F-35 geliştirme ve üretme projesine geri alınmadı.

Ancak İsveç'in NATO'ya girmesini kabul etmesi karşılığında Washington, Türk ordusuna F-16 savaş uçağı satma anlaşmasını onayladı. Bir yanda Suudi Arabistan ve Türkiye ile diğer yanda İsrail arasındaki esaslı fark, bu ülkelerin her birinin ABD'ye sunabileceği stratejik değerde yatıyor. Örneğin Amerika, Çin'in Orta Doğu'daki nüfuzuna karşı bir “savunma kalkanı” inşa etmek ya da Ukrayna'daki savaşın neden olduğu küresel enerji sıkıntısını hafifletmek istediğinde, malları sağlamamış ve 2022 yazında Riyad'a yaptığı ilk ziyaretin ardından Suudilerden petrol üretimini artırmalarını istediğinde Biden'ın suratına tokat atmış olsa da adres Suudi Arabistan'dır.

İsrail'in ABD ile ilişkisi geleneksel olarak farklı ilkelere dayanıyor. Bunların en önemlilerinden biri Amerika'nın İsrail'in varlığına ve güvenliğini sağlamaya yönelik tarihi taahhüdüdür ki bu da Suudi Arabistan ya da Türkiye gibi küresel sahnede önemli bir oyuncu olmasa da “kardeş devlet” statüsünü hak eden liberal demokratik bir ülke olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu varlıklar İsrail'i karşılık vermeye zorluyor ve bunun da bir bedeli var.

Amerika Suudi Arabistan'a yaptırımları ifade özgürlüğü gibi insan haklarını ihlal ettiği ya da mahkumları idam ettiği için değil, Yemen'deki başarısız savaşı ve bunun neden olduğu anlamsız ölümleri durdurmak için uyguladı. Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar ise ABD'nin stratejik çıkarlarına zarar veren davranışlara verilen bir yanıttı. Her iki durumda da Washington'un bu ülkelerin karakterlerini değiştirmek ve onları “dost demokrasiler” haline getirmek gibi bir derdi yoktu.

Washington, insan hakları ihlalleri nedeniyle Mısır'a yaptırımlar uyguladı ve Kahire'ye verdiği askeri yardımın 150 milyon dolarlık kısmını dondurdu. Ancak bu Biden'ın denizaşırı ülkelerde insan haklarını destekleme politikasının bir parçasıydı, yönetiminin Mısır'ın uluslararası konumundan endişe duyduğu için değil.

İsrail'de ise durum tamamen farklı. Biden, ahlaki temellerde bir Amerikan müttefiki olan İsrail'in nasıl parya bir devlet haline gelebileceğini görüyor - sadece ABD üniversite kampüslerinde değil, Kongre'de ve Amerikan halkının önemli kesimleri arasında da. Ve bunu görerek, ilişkilerin onarılmadan önceki Suudi Arabistan ya da Türkiye gibi olmasına seyirci kalamaz. Bunun nedeni sadece yönetiminin Gazze'de acımasız bir savaş yürüten bir ülkeyi destekliyor, finanse ediyor ve silahlandırıyor olarak görülmek istememesi değil. Bunun nedeni aynı zamanda yönetimin, tarihi Amerikan-İsrail ittifakının temellerinin gelecekte de Kudüs'e hizmet etme şansını korumaya kararlı olmasıdır.

Bu sadece bir strateji değil; İsrail liderlerinin terk ettiği de bir misyon ve vizyondur.

Çeviri: YDH