Blinken: Hamas yenilmekten uzak

14 Mayıs 2024

ABD, kitlesel kayıplara ve yıkıma rağmen Hamas'ın yenilmekten uzak olduğunu ve İsrail'in Gazze'den sağlam bir çıkış stratejisine sahip olmadığını söyledi.

YDH - Siyonist rejim, pazartesi günü Gazze'nin kuzeyine yönelik hava saldırılarını artırdı ve söz konusu savaş stratejisi, Batı'da yeni endişeler doğururken ABD tarafı şimdiye kadarki en sert tepkilerinden birini dile getirdi.

İsrial, Gazze'nin güneyinde bir milyondan fazla insanın sığındığı Refah kentini işgal ederek, Filistin direnişinin 'bölgedeki varlığını ortadan kaldırma' planında ısrarcı.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ğazar günü yaptığı açıklamada Refah'a düzenlenecek daha geniş çaplı bir kara harekatının bile bu hedefe ulaşmada yetersiz kalacağı uyarısında bulundu.

NBC'nin Meet the Press programına verdiği mülakatta Blinken, Siyonist rejimin 'potansiyel olarak çok sayıda silahlı Hamas'ın kaldığı bir isyanı ya da ayrılırsa kaosla dolu, anarşiyle dolu ve muhtemelen Hamas tarafından yeniden doldurulan bir boşluğu devralma yörüngesinde olduğunu' ifade etti.

Refah'ın işgal edilmesinden sonra bile 'binlerce silahlı Hamas savaşçısının bölgede kalmaya devam edeceğini' vurgulayan Blinken, "İsrail'in kuzeyde ele geçirdii bölgelerde, hatta Han Yunus'ta Hamas'ın geri döndüğüne şahit olduk," ifadelerini kullandı.

Blinken, ayrıca Başkan Joe Biden'ın, İsrail'in Gazze'deki sivilleri ABD tarafından tedarik edilen bombalarla öldürdüğünü itiraf etmesinden günler sonra 'korkunç masum sivil kayıpları' kınadı.

Söz konusu açıklama, Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım harekatının geçtiğimiz ekim ayında başlamasından bu yana bir ABD yetkilisi tarafından yapılan ilk itiraf oldu.

'İsrail, Gazze için savaş sonrası stratejiye odaklanmalı'

Öte yandan Blinken, Siyonist rejimin Refah işgaline odaklanmak yerine Gazze için uygulanabilir bir savaş sonrası stratejisi sağlamaya odaklanması gerektiğini belirtti.

Pazar günü İsrail Güvenlik Bakanı Yoav Gallant ile görüştüğünü kaydeden Blinken, ABD'nin Refah işgaline karşı olduğunu yinelediği ve ikilinin 'Refah bölgesinde kalan Hamas taburlarına yönelik kesin operasyon' konusunu görüştüğü bilgisini verdi.