İsrail Mısır’ın müzakere teklifini reddetti

14 Mayıs 2024

Mısır’ın müzakere oturumlarını yeniden başlatmayı ve daha önce önerilenden daha kısa süreler için insani ateşkese varmayı teklif ettiği, ancak bu talebin İsrail tarafından reddedildiği bildirildi.

YDH- El-Ahbar gazetesine konuşan Mısırlı kaynaklar, Kahire'nin müzakere oturumlarını yeniden başlatmayı ve daha önce önerilenden daha kısa süreler için bile olsa insani ateşkese varmayı teklif ettiğini söyledi. Ancak bu talebin İsrail tarafından reddedildiği bildirildi.

Mısır dün İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde sürdürdüğü askeri operasyonun durumu daha da karmaşık hale getireceğini yineledi.

Kaynaklar, Kahire ile Washington arasında Refah’taki durumla ilgili açık görüş ayrılıkları olduğu bilgisini verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün İsrail operasyonunu savunarak “Tel Aviv’in operasyonun spesifik olduğunu ve kapsamlı olmadığını açıkça belirttiğini”söyledi.

Sullivan ayrıca büyük bir operasyonun hata olacağını yineledi.

Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada Sullivan, “Amerika ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşması üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor” dedi.

ABD’li yetkili, dünyanın Hamas’ı müzakere masasına dönmeye ve anlaşmayı kabul etmeye çağırması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Öte yandan el-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklara göre, Benyamin Netanyahu’nun karşı karşıya olduğu pek çok soruna bir yenisi daha eklendi.

Bu kez sorun siyasetçilerden ya da dış müttefiklerden olmadığını belirten kaynaklar, sorunun ordunun içinden kaynaklandığını söyledi. 

Buna göre İsrailli generaller Netanyahu’yu savaş sonrası için Gazze’yi kimin yöneteceğini belirleyecek bir plan hazırlamaktan kaçınarak “taktiksel başarılar” olarak tanımladıkları kazanımları heba etmekle suçladı.

Konuya ilişkin Haaretz’in haberine göre, subaylar ilk kez Netanyahu’ya karşı koordineli brifinglerde isimlerini kullanmadan da olsa medyaya açık bir şekilde konuştu.

Netanyahu, 7 Ekim’in sorumluluğunu askeri ve güvenlik yetkililerine yüklerken, askeri yetkililerden İsrail hükümetini savaş sonrası için planının olmamasıyla suçluyor.