YDH - ABD ve bölgedeki müttefiki İsrail'in İran başta olmak üzere bağımsız ülkelerin nükleer faaliyetlerine ilişkin histerisi devam ediyor.
Bloomberg'in haberine göre ABD yönetimi, Kuzey Kore ve İran'da var olduğu iddia edilen gömülü nükleer tesislere nüfuz etmek üzere tasarlanmış 30 bin kiloluk bombaların üretimini genişletmeyi hedefliyor.
Habere göre, genişletme girişimi Oklahoma'nın güneydoğusunda yer alan McAlester Ordu Mühimmat Fabrikasında gerçekleştirilecek.
Söz konusu adım, sığınak delici olarak da adlandırılan Massive Ordnance Penetrator bombalarının aylık üretimini kayda değer ölçüde artırmayı da amaçlıyor.
Bununla beraber haberde, bu devasa mühimmatların sadece B-2 hayalet bombardıman uçaklarından atılabildiği bilgisine yer verildi.
Aynı zamanda haberde, McAlester'da 181 kilometrekarekarelik bir alana yayılmış olan tesisin üretimini üç katına çıkaracağı ve her ay bu devasa bombalardan altı ila sekiz adet üreteceği belirtildi.
İlkbahar sonundan sonbahar başına kadar tamamlanması öngörülen genişletme projesinin 30 Temmuz'da yapılacak resmi bir açılış töreniyle sonuçlanması bekleniyor.
Bu mühimmatın stratejik önemine dikkat çekilen haberde, ABD Merkez Komutanlığı'ndan (CENTCOM) emekli General Frank McKenzie'nin görüşlerine yer verildi.
McKenzie, söz konusu bombaların konuşlandırılmasının ABD'nin ağır tahkimatlı yeraltı tesislerini etkili bir şekilde hedef alma kapasitesini güçlendirdiğini söyledi.
McKenzie'ye göre bu, İran gibi ülkeleri caydırmaya yönelik daha geniş stratejinin hayati bir bileşeni durumunda.
9 Mayıs'ta İran, Siyonist rejimin varlığını tehdit etmesi halinde nükleer doktrinini değiştireceğini duyurmuştu.
Batı'nın iddialarının aksine Tahran, nükleer silah üretme niyetinde olmadığını sürekli olarak yinelemişti.
İran Öğrenci Haber Ajansı'nın (ISNA) aktardığına göre İran Dış İlişkiler Stratejik Konsey Başkanı Kemal Harazi, "Nükleer bomba yapma kararımız yok, ancak İran'ın varlığı tehdit edilirse askeri doktrinimizi değiştirmekten başka çaremiz kalmayacaktır," demişti.
İra,n nükleer silah ve gelişmiş nükleer silahlar geliştirmek için gerekli kapasiteye sahip olmasına rağmen daha önce bu tür faaliyetleri dini açıdan yasak olduğu gerekçesiyle yasaklamıştı.
Ancak Harazi, İsrail'in İran'ın egemenliğine ve çıkarlarına yönelik tehditleri durumunda caydırıcılık politikasını değiştireceğine dikkat çekmişti.