Direniş örgütleri, İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin'i tanıma kararını selamladı

24 Mayıs 2024

Filistinli direniş örgütleri, İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin devletini tanıma yönünde aldığı kararı selamlayarak durumu 'tarihi bir an' olarak nitelendirdi.

YDH - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin devletini tanıma kararını 'tarihi bir an' olarak nitelendirdi.

El-Şeyh, adımın Filistin ulusal mücadelesinin acılar, işgal, ırkçılık, katliam ve yıkımla geçen onlarca yılın ardından zafer kazandığına işaret etti.

Hamas da açıklamaları memnuniyetle karşılayarak, tüm dünya ülkelerini bu ülkelerin izinden gitmeye ve Filistin halkının meşru ulusal haklarını tanımaya, kurtuluş ve bağımsızlık mücadelelerini desteklemeye ve Siyonist işgale son vermeye çağırdı.

Yayımladığı yazılı açıklamada Hamas, söz konusu kararın Filistinlilerin kendi toprakları üzerindeki haklarını ve başkenti Kudüs olan bağımsız devletlerini kurma yolunda atılmış 'önemli bir adım' olduğunu belirtti.

Öte yandan Hamas'ın siyasi büro üyelerinden Basem Naim, AFP'ye verdiği demeçte, "Birbiri ardına gelen bu tanımalar, Filistin halkının cesur direnişinin ve efsanevi kararlılığının doğrudan bir neticesidir," dedi.

Naim, bunun Filistin davasına yönelik uluslararası tutumda bir dönüm noktası olacağını ve Siyonist rejim ile müttefikleri üzerinde baskı oluşturmaya yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Bununla beraber Naim, bu adımın dünyadaki pek çok ülkeyi Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımaya teşvik edeceğini vurguladı ve bu ülkelerin büyük baskılara rağmen sergiledikleri siyasi cesareti takdir ettiğini ifade etti. 

İrlanda: İrlanda, Norveç ve İspanya Filistin devletini tanıdı

Diğer yandan İrlanda Başbakanı Simon Harris, bugün yaptığı açıklamada ülkesinin Filistin devletini tanıdığını duyurdu ve önümüzdeki haftalarda aynı adımı atmasını beklediklerini dile getirdi.

Harris, düzenlediği basın toplantısında "Bugün İrlanda, Norveç ve İspanya olarak Filistin devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz. Şimdi her birimiz bu kararı hayata geçirmek için gerekli adımları atacağız," diye konuştu.

Önümüzdeki haftalarda başka ülkelerden de aynı adımı beklediklerini ifade eden Harris, "Dünya sahnesinde yerimizi almak, devletimizin kurucuları için en önemli meselelerden biriydi," vurgusunu yaptı.