Beyaz Saray, İsrail'in 'kırmızı çizgiyi' ihlal edip etmediğini değerlendiriyor

28 Mayıs 2024

Axios'a konuşan Amerikalı yetkililere göre Biden yönetimi, Refah'ta çadır kenti hedef alan İsrail saldırısının 'kırmızı çizginin' ihlali olup olmadığını değerlendirmeye devam ediyor.

YDH - ABD Başkanı Joe Biden, bu ayın başlarında Siyonist rejimin Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde sivil nüfusun olduğu bölgere girmesi halinde bazı 'saldırı silahlarının' teslimatını askıya almakla tehdit etmişti.

ABD'li yetkililer daha sonra, sivillerin Refah'tan zorla tehcire tabi tutulması sonucunda ortaya çıkacak bir insani krizin de Biden'ın kırmızı çizgisinin ihlali anlamına gelebileceğini bildirmişti.

Pazar günü Refah'ta çadır kenti hedef alan katliam, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'e Refah'taki askeri operasyonları derhal durdurma emri vermesinden birkaç gün sonra meydana geldi.

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada hava saldırısıyla ilgili operasyonel bir soruşturma başlattığını duyurdu. Başbakan Benyamin Netanyahu ise yaşananı 'trajik bir hata' olarak nitelendirdi.

Axios portalına konuşan ABD'li bir yetkili, Beyaz Saray'ın koşulların ABD'nin harekete geçmesini gerektirip gerektirmediğine karar verme sürecinde olduğunu belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, Biden yönetiminin yaşananları değerlendirmek üzere İsrail ordusuyla aktif bir şekilde temas halinde olduğunu dile getirdi.

Sözcü, "Dün gece Refah'ta onlarca masum Filistinlinin ölümüne neden olan saldırının ardından ortaya çıkan yıkıcı görüntüler yürek parçalayıcı. İsrail'in Hamas'ın peşinden gitmeye hakkı var, ancak daha önce de açıkladığımız üzere, İsrail sivilleri korumak için mümkün olan her türlü tedbiri almalı," dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen hafta İsrail'deyken üst düzey İsrailli yetkililerle Refah operasyonu hakkında birkaç saat süren görüşmeler yapmıştı.

Sullivan, söz konusu görüşmelerde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'den detaylı bir brifing almıştı.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Sullivan'ın İsrail'in Refah'a yönelik güncellenmiş planlarında yönetimin endişelerinin birçoğunun ele alındığını ve işgalin, Biden'ın 'kırmızı çizgilerini' aşmadan yürütülmesinin mümkün olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Bu değerlendirme, ABD'nin Siyonist rejimin Refah işgalini genişletmesine karşı muhalefetini yumuşatmasına yol açtı.

ABD'li bir yetkili, son katliamın Gazze'deki savaşa yönelik politikasını değiştirmesi yönünde Biden üzerindeki siyasi baskıyı artıracağına işaret etti.

Diğer yandan İsrail ile Mısır arasında Refah nedeniyle yaşanan gerilim, dün bir Mısır askerinin sınırın Filistin tarafındaki İsrail kuvvetlerine ateş açması ve vurularak öldürülmesiyle tırmanmıştı.

Hem İsrail hem de Mısır ordusu olayla ilgili ortak bir soruşturma yürüttüklerini duyurdu.