AB, İsrail'e yaptırım planlıyor

28 Mayıs 2024

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheál Martin, İsrail'e yaptırım uygulanması konusunda ilk kez 'ciddi bir tartışma' gerçekleştirdiklerini bildirdi.

YDH - İrlanda Dışişleri Bakanı Micheál Martin, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının uluslararası insani hukuka uymaması halinde İsrail'e yaptırım uygulanması konusunda ilk kez 'ciddi' bir tartışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Martin, Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Uluslararası insani hukuk kurumlarının korunması gerektiği konusunda çok net bir fikir birliği vardı," dedi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), cuma günü İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik işgal harekatını derhal durdurması ve insani yardımların bölgeye engelsiz bir şekilde girebilmesi için Refah sınır kapısını açması gerektiğine hükmetmişti.

Ancak Siyonist rejim Refah'taki saldırılarına devam etti ve kentteki bir kampı bombalayarak yarısından fazlası kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere en az 45 Filistinliyi katletti.

Martin, "İlk kez bir AB toplantısında, ciddi anlamda, yaptırımlar ve 'ya şöyle olursa' şeklinde kayda değer bir tartışma gördüm," ifadelerini kullandı.

Martin, "Ancak UAD'nin karar verdiği, geçici emirler verdiği ve AB'nin her zaman bu mahkemenin bağımsızlığını ve ulusların buna uyması gerektiğini savunduğu açık bir durumla ilgili olarak üye ülkeler arasında çok fazla endişe söz konusu," diye ekledi.

UAD'nin aldığı geçici kararları konusunda şiddetli bir tartışmanın yaşandığına işaret eden Martin, "İsrail'in Refah sınır kapısını açmak ve Refah'taki askeri operasyonlarını durdurmak için bu geçici kararlara riayet etmesi gerektiği konusunda çok net görüşler vardı," değerlendirmesini yaptı.

Varılan sonuçlardan birinin de AB-İsrail Ortaklık Konseyi'nin bir toplantı düzenleyerek Brüksel'in endişelerinin dile getirilmesi ve Siyonist rejimden UAD'nin emirlerine uyması yönünde bir talepte bulunması olduğunu kaydeden Martin, şöyle devam etti:

"Uluslararası insani hukuk ve insan haklarına bağlılık Avrupa Birliği'nin varlık sebebidir ve özellikle de dün gece çok sayıda masum insanın öldürüldüğü saldırı göz önünde bulundurulduğunda, yaşananlar bu konuyu daha da netleştirmektedir."