ABD: İsrail'in yalnızlaşması çıkarımıza değil

29 Mayıs 2024

Gazze katliamının başlangıcından bugüne kadar İsrail rejimine her türlü desteği veren ABD, Refah'ta yaşanan son ölüm ve yıkım sonrasında da bu politikasından vazgeçmeyeceğinin altını çizdi.

YDH- El-Meyadin’deki habere göre, Biden yönetimi İsrail'in Gazze'nin Refah kentinde düzenlediği ölümcül hava saldırısından duyduğu “derin endişeyi” dile getirmekle yetindi ve olayı “trajik ötesi” olarak nitelendirdi. Ancak ölümlere ve büyük yıkıma rağmen yetkililer son katliamların kırmızı çizgileri aşan büyük bir operasyona işaret etmediğini ifade etti.

Beyaz Saray'da gazetecilere açıklama yapan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, İsrail'in güvenli bir bölge olduğu söylenen Refah'taki mülteci çadırlarının bombalanmasının bir “hata” olduğu yönündeki açıklamasını yineledi.

Hafta sonu yaşananların ABD'li yetkililerin uyardığı “ölüm ve yıkım” olup olmadığı sorulduğunda Kirby, “İsrailliler bunun trajik bir hata olduğunu söylediler,” diyerek İsrail'in anlatısını en ufak bir durum tespiti yapmadan tamamen benimsediğini belirtti.

Kirby, bu tür olaylar için belirli bir “ölçü çubuğu” ya da “kota” olmadığını, ancak Refah'ta büyük hasara ve önemli can kaybına yol açabilecek büyük bir kara operasyonundan kaçınmanın önemini vurguladı.

“Bunu henüz görmedik” diyen Kirby, sivil ölümlerini görmezden gelmeye devam etti ve pratikte bunların sadece bir “işgal” olarak sayılacağını söyledi.

Refah'taki son kara operasyonlarının ABD'nin askeri yardımlarını geri çekmesine yol açıp açmayacağı sorulduğunda Kirby, “Burada söylediğim şeyin bu olduğuna inanıyorum” dedi.

Washington'da düzenlenen bir törende konuşan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, pazar günü Refah'taki bir çadır kampında yangına neden olan ve çoğu yanarak 45 Filistinlinin ölümüne yol açan İsrail hava saldırısını “trajik ötesi” olarak nitelendirdi.^

Kirby, İsrail rejimini, operasyonlarının şekli nedeniyle uluslararası sahnede giderek daha fazla izole olma potansiyeli konusunda uyardı. Kirby, “Bu, açıkça endişe verici bir durum, çünkü bu, İsrail'in çıkarına değil” dedi.

 “İsrail'in dünya sahnesinde giderek yalnızlaşması bizim de çıkarımıza değil.” diye ekledi.