Suudi Arabistan, eğitim müfredatını Siyonistleştiriyor

29 Mayıs 2024

Suudi Arabistan, ders kitaplarında İsrail'i 'düşman' olarak tanımlayan ifadeleri değiştiriyor ve Filistin'i haritalardan siliyor.

YDH - Yeni bir araştırma, Suudi Eğitim Bakanlığı'nın ders kitaplarından Siyonizm ve işgal karşıtı içeriği çıkararak mevcut müfredatta ciddi değişiklikler yaptığını ortaya koydu.

Araştırma, Londra'daki Okul Eğitiminde Barış ve Kültürel Hoşgörü İzleme Enstitüsü (IMPACT-se) tarafından yürütüldü.

Enstitü, son yıllarda Suudi ders kitaplarında Siyonizm karşıtı tamamen olmasa da önemli ölçüde kaldırıldığını bildirdi.

Araştırma, lise öğrencilerine yönelik sosyal bilimler ders kitaplarında yer alan Siyonizm karşıtı içeriğin tamamının bu öğretim yılında çıkarıldığını vurguladı.

Çalışmada, "İsrail ve Siyonizm tasvirleri daha da ilerledi. Öğrenciler artık Siyonizmi Filistinlileri kovmayı amaçlayan ırkçı bir Avrupalı hareket olarak tanımlayan ya da Siyonizmin temel amacının sınırlarını genişletmek ve Arap topraklarını, petrol kuyularını ve Kudüs'teki İslami ve Hristiyan kutsal mekanlarını ele geçirmek olduğunu söyleyen içerikleri öğrenmiyor," denildi.

Bununla birlikte İsrail hala haritalarda tanınmıyor, ancak Filistin, bazı haritalardan sistematik olarak kaldırılıyor.

Öte yandan İsrail basını, Suudilerin bu adımlarını 'memnuniyetle karşıladı.

Yeditoth Ahronoth gazetesinde yer alan makalede, "Suudi Arabistan ders kitaplarında İsrail referanslarını geliştiriyor, antisemitizmi azaltıyor. Ders kitapları, Suudilerin İsrail'e bakış açısını değiştirdiğini, bölgedeki Yahudi varlığını inkar etmediğini ve İsrail karşıtı içeriği azalttığını gösteriyor," ifadelerine yer verildi.