'İsrail, savaşı kısa vadede durdurmak istemiyor'

29 Mayıs 2024

Lübnanlı analist Kasım Kasım, Siyonist rejimin aralıklı ateşkesleri kabul edebilecek olsa da Gazze'de eninde sonunda savaşa geri döneceğini belirtti.

YDH - Lübnanlı analist Kasım Kasım, Siyonist rejimin soykırım harekatını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki olası ateşkes konusundaki tutumuna dair değerlendirmede bulundu.

Sosyal meyda hesabından paylaşımda bulunan Kasım, "İsrail savaşı kısa vadede durdurmak istemiyor ve bir sonraki genel seçimlere kadar devam ettirecek. Aralıklı ateşkesleri kabul edebilirler ama Gazze'de savaşa geri döneceklerdir," dedi.

Rejimin Gazze'deki stratejik gerçekliği değiştirme niyetinde olduğuna işaret eden Kasım, "İsrail Gazze Şeridi'ni yaşanmaz hale getirmek istiyor. Şu anki savaşında 70 yıl daha hayatta kalmak istiyor," ifadelerini kullandı.

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun ateşkesin ilk gününde hükümetinin dağılacağının farkında olduğunu vurgulayan Kasım, "İsrail hükümetinin mevcut koalisyonu çok güçlü ve bu sağcı hükümet, Gantz'ın kara kaşına ve kara gözüne dağılmaya asla müsaade etmeyecektir," diye ekledi.

Kasım, İsrail'in 7 Ekim'deki Aksa Tufanı'ndan sonra eskisi gibi olmadığını ve rejimin etrafındakileri "Bana ama bana saldırmayı düşünemez ve planlayamazsınız," biçiminde korkutmaya çalıştığını yazdı.

Diğer yandan rejimin, Suudi Arabistan ile normalleşmenin cepte olduğundan emin olduğunu ve bunu ilerletmek için acele etmediğini ifade eden analist, şöyle devam etti: 

"İsrail, ABD'nin baskısına altı ay daha dayanabilir. Geçmişte İsrail, George Bush'un başkan olduğu dönemde Deyr ez-Zor reaktörünü bombalamaması ve Ben Gurion'un ABD'nin onayı olmadan Dimona'nın inşasına izin vermesi gibi pek çok kez Washington'un diktalarını reddetmişti."

اسرائيل لا تريد وقف الحرب قريباً وهي ستستمر فيها الى حين انتخابات حكومتها المقبلة.
اسرائيل قد تقبل بهدن متقطعة لكنها ستعود الى القتال في غزة.
اسرائيل تريد تغيير الواقع الاستراتيجي في غزة.
اسرائيل تريد جعل قطاع غزة غير قابل للحياة.
اسرائيل تسعى في حربها الحالية البقاء ٧٠ عاما…

— Qassem S Qassem (@QassemsQassem) May 29, 2024

Kasım, aynı zamanda bu savaşın sonucunun Ekim Savaşı'nın siyasi sonucuna benzemeyeceğini belirterek New York Times yazarı Thomas Friedman'ın savaşın başında ifade ettiği Gazze'nin Mısır, Yahya Sinvar'ın da Enver Sedat olmadığı yönündeki değerlendirmesini anımsattı.

"İsrail, herkesi ateşi kesmeye zorlayacak büyük bir olay olmadıkça savaşı durdurmayacak" diyen Kasım, "İsrail etrafındaki gerçekliği değiştirmeye çalışıyor ve ateş çemberini Lübnan ile genişletecek. Eğer İsrail Lübnan'la şimdi savaşa girmezse, iki ya da üç yıl içinde girebilir," dedi.

Diğer yandan Mısır halkının pasif durumda olduğunu ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin savaşın ortağı olduğunu vurgulayan Kasım, "Mısır'ın İsrail'in Refah kapısına girmesiyle ilgili sorunu, Mısırlı subayların ve Sisi'nin oğlunun geçim kaynağını kesmesi ve şu anda Gazzelilerin parasından para kazanmıyor olmaları," yorumunu yaptı.

Kasım, "Cibaliya'da, Beyt Hanun'da, Refah'ta ve Lübnan sınırında savaşanlar İsrail'in herhangi bir kazanım elde etmesine izin vermeyecektir.  Bugün Lübnan ve Filistin direnişinin liderliği 1970'ler ve 1980'lerdeki liderlikten farklı  ve tüm bu fedakârlıklar bölge halkları açısından kazanımlarla sonuçlanacaktır," diye ekledi.