Yemen’den 6 ayrı operasyon

29 Mayıs 2024

Yemen Silahlı Kuvvetleri, gerilimi tırmandırmanın dördüncü aşaması çerçevesinde geniş çaplı askeri operasyonlar düzenlediklerini duyurdu.

YDH- Yemen Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri bir açıklama yaparak, Kızıldeniz, Umman Denizi ve Akdeniz’de ayrı ayrı operasyonlar düzenlediklerini bildirdi.

Yahya Seri, Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından, Kızıldeniz'de 3, Arap Denizi'nde 2 ve Akdeniz'de 1 gemi olmak üzere işgal altındaki Filistin limanlarına erişim yasağı kararını ihlal eden 6 geminin hedef alındığını açıkladı.

Sözcü, operasyonların, “gerilimin dördüncü aşaması” çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kızıldeniz'de yapılan üç askeri operasyonda, ilki Allah'ın izniyle doğrudan vurulan ve büyük hasar gören LAAX gemisine yönelikti.

İkinci operasyonda MOREA adlı gemi, üçüncü operasyonda ise SEALADY adlı gemi hedef alındı.

Çok sayıda deniz ve balistik füze ve insansız hava aracıyla gerçekleştirilen üç operasyonda, Allah'ın izniyle tam isabetler sağlandı.

Silahlı Kuvvetler, Umman Denizi'ndeki Amerikan gemileri ALBA ve MAERSK HARTFORD'a yönelik iki askeri operasyon düzenledi ve operasyon çok sayıda füze ve drone ile gerçekleştirildi.

Altıncı askeri operasyonda, Akdeniz'deki MINERVA ANTONIA adlı gemiye çok sayıda kanatlı füze atıldı ve adı geçen tüm gemiler, işgal altındaki Filistin limanlarına erişimin yasaklanması kararını ihlal ettiği için hedef alındı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki kardeşlerimize karşı devam eden suçları karşısında Yemen silahlı kuvvetleri, Allah'ın izniyle ilan edilen operasyon bölgesinde İsrail varlığıyla iş yapan tüm gemileri, daha önceki açıklamalarda da belirtildiği gibi varış yerleri ne olursa olsun hedef almaktan çekinmeyecektir.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, Gazze Şeridi'ndeki yiğit Filistin direnişini ve onu Lübnan ve Irak'ta destekleyen tüm özgür insanları selamlıyor ve saldırılar duruncaya ve Gazze Şeridi'nde Filistin halkına yönelik abluka kaldırılıncaya kadar askeri operasyonlarının devam edeceğini doğruluyor.”

Yemen Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri en son bundan iki gün önce bir açıklama yapmış, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda aralarında iki ABD destroyerinin de bulunduğu beş geminin hedef alındığını belirtmişti.

Seri, sırasıyla Larego Desert ve MSC Mechela adlı iki ABD ve İsrail kargo gemisinin Hint Okyanusu'nda vurulduğunu bildirmişti.

Minerva Lisa adlı bir başka İsrail gemisinin de işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağı kararını ihlal ettiği için Kızıldeniz'de hedef alındığını sözlerine eklemişti.

Askeri sözcü, Yemen güçlerinin Kızıldeniz'de seyreden iki ABD savaş gemisine de saldırı düzenlediğini kaydetmişti.

Yemen geçen yıl Kasım ayında, rejimin Gazze'ye acımasız bir saldırı başlatmasından bir ay sonra İsrail bağlantılı gemileri hedef almaya başladı.

Yemen'in saldırıları daha sonra, ABD ve İngiltere'nin, İsrail karşıtı operasyonlarını durdurmaya zorlamak için Yemen’e hava saldırıları başlatmasının ardından ABD ve İngiltere'ye bağlı gemileri de kapsayacak şekilde genişledi.

Yemenli yetkililer yaptıkları birçok açıklamada, İsrail işgali altındaki limanlara yönelik deniz operasyonları ile insansız hava aracı ve füze saldırılarının, rejimin Gazze'ye yönelik saldırılarını tamamen durdurana kadar devam edeceğinin söylediler.