İngiltere, Gazzeyi bombalıyor

30 Mayıs 2024

İngiltere ordusu, ekim ayında Siyonist rejimin Gazze'yi bombalamaya başlamasından bu yana İsrail'e 60 uçak gönderdi.

YDH - İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK'den Matt Kennard'ın haberine göre İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, ekim ayında Siyonist rejimin Gazze'yi bombalamaya başlamasından bu yana İsrail'e 60 uçak gönderdi.

Uçuşların çoğu, ABD Hava Kuvvetleri tarafından İsrail'e silah taşımak için gizlice kullanılan, İngiltere'nin Kıbrıs'taki geniş hava üssü Akrotiri'den yapıldı.

Uçuşların büyük çoğunluğu İsrail'in Gazze'yi bombalamaya başlamasından sonraki ilk dört ay içinde gerçekleşti.

İngiltere Savunma Bakanlığı, daha önce Ekim 2023'ten Şubat 2024'e kadar 48 uçuş yapıldığını kabul etmişti.

Takip eden üç ay içinde 8 Mayıs'a kadar 11 uçuş daha yapıldı. Ardından pazar günü, İngiltere'ye ait bir Dassault Falcon 900 şirket uçağı Akrotiri'den Tel Aviv'e uçtu.

Akrotiri'den İsrail'e 7 Ekim'den önceki altı ay içinde herhangi bir uçuş kaydı bulunmuyor.

Öte yandan söz konusu uçuşların amacı belirsizliğini koruyor. Bu ay Kraliyet Hava Kuvvetlerinin İsrail'e yaptığı uçuşların amacına dair soruya Savunma Bakanlığı, şu yanıtı verdi:

"Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen uçuşların amacı, İsrail ile diplomatik temaslarda bulunan Bakanları ve üst düzey yetkilileri taşımak için kullanılan uçakları içeriyor."

Bakanlık, uçakların hangi yükleri taşıdığı sorusuna ise şu ifadeleri kullandı:

"7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e inen Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait uçaklar, diplomatik ve savunma angajmanlarını yürüten bakanlar, yetkililer ve Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından ve hayat kurtaran tıbbi malzemelerin taşınması için kullanıldı."

Ancak bakanlık, bu 'savunma angajmanının' neleri kapsadığı konusunda ayrıntı vermeyi reddediyor.

Bakanlık ayrıca bu uçuşlarla kaç İngiliz askeri personelinin İsrail'e taşındığına dair bilgi vermeyi de reddederek parlamentoya "Bu bilgiler Savunma Bakanlığı bünyesinde merkezi olarak tutulmadığı için belirli bir sayı veremiyoruz," dedi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, aynı zamanda İsrail'e yapılan uçuşların nereden geldiğine dair bir döküm vermeyi de reddetmişti.

Declassified UK'in haberinde, 36 askeri kargo uçağının Akrotiri'den Tel Aviv'e gittiğini bağımsız olarak doğruladı. 

Bunların altısı C-17A Globemaster III uçağı, 30'u ise A400M Atlas C1 uçağıydı. İngiltere'nin sekiz Globemaster ve 21 Atlas aracı bulunuyor. 

C-17 134 personel ve aralarında Abrams tankları ve üç Black Hawk helikopterinin de bulunduğu pek çok askeri teçhizatı taşıma kapasitesine sahip.

Bu arada A400M, Chinook helikopterleri de dahil olmak üzere 116 tam donanımlı asker ve askeri teçhizat taşıyabiliyor.

Bu da İngiliz ordusunun sadece Akrotiri'den İsrail'e 4 bin 300 kadar personel taşıyabileceği anlamına geliyor. 

Habere göre buna İngiliz özel kuvvetleri de dahil olabilir.

The Sun gazetesinin 27 Ekim tarihli haberine göre, demokratik denetimin tamamen dışında olan seçkin bir özel kuvvetler birimi olan İngiliz Özel Hava Servisi (SAS), Gazze'deki İngiliz vatandaşı esirleri ve mahsur kalanları kurtarmak üzere Kıbrıs'ta 'beklemede' bulunuyordu.