YDH- İsrail Kanal 12, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 20 bin İsrail askerinin yaralandığını, bunlardan 8 bin 298'inin sakat kaldığını açıkladı ve bu verileri “en yüksek sayı” olarak nitelendirdi.
İsrail medyası ve resmi hastane kayıtları İsrail saflarında çok sayıda yaralı olduğunu belirtmesine rağmen, İsrail ordusunun gerçek kayıp sayısını kabul etmeyerek “sansür” politikasının bir parçası olarak kayıplarını gizlemeye çalıştığı belirtiliyor.
Özellikle son 24 saat içinde Gazze'deki çatışmalarda 14 İsrail askerinin yaralanmasıyla, İsrail askerleri arasındaki toplam ölü ve yaralı sayısının artmaya devam ettiği bildirildi.
İsrail ordusu ise “yayınlama izni” maddesi kapsamında, 7 Ekim'den bu yana 3.657 İsrail askerinin yaralandığını ve bunlardan 1.843'ünün Gazze'nin karadan işgalinden bu yana yaralandığını açıkladı.
Geçen senenin aralık ayında İsmi açıklanmayan bir kaynağın The Intercept’e sağladığı “‘Demir Kılıçlar Operasyonu' İsrail'in Medyaya Sansür Emri" başlıklı belge, İsrail ordusunun Gazze’deki gelişmelerle ilgili yayın yasağı politikasını gün yüzüne çıkarmıştı.
Uzmanlar, haberde tarih belirtilmemesine rağmen, belgede, İsrail’in Gazze'deki mevcut askeri saldırısının adı olan ‘Demir Kılıç Operasyonu'na atıfta bulunulmasından yola çıkarak, Aksa Tufanı Operasyonu'ndan bir süre sonra emrin verildiğini ileri sürmüştü.
Kararnamenin, İsrail ordusunun baş denetçisi Tuğgeneral Kobi Mandelblit tarafından imzalandığı açıklanmıştı. Belgede, İsrail Askeri İstihbarat Müdürlüğü’ne bağlı Askeri Sansür Birimi’nden önceden onay almadan, medyanın haber yapmasının yasak olduğu sekiz konunun listelendiği belirtilmişti.
2024 yılı sonuna kadar 20 bin asker maluliyet başvurusunda bulunacak
İsrailli Calcalist sitesinin haberine göre, ocak ayında İsrail ordusu, 2024 yılı sonuna kadar Gazze savaşı sırasında meydana gelen yaralanmalar nedeniyle askerler tarafından yapılan 20 bin kadar maluliyet başvurusu almayı beklediğini açıkladı.
Habere göre, İsrail Güvenlik Bakanlığı, “2024 yılında engelli olarak kabul edilecek ve ordunun rehabilitasyon departmanına yerleştirilecek” asker sayısını tahmin etmek için askeri operasyonlar ve önceki savaşlar sırasında askerlerin yaralanma vakalarını incelemek üzere harici bir şirketle anlaştı.
Üst düzey İsrailli askeri ve siyasi yetkililer tarafından “beklenmedik” ve “şaşırtıcı” olarak nitelendirilen Filistin direnişi ve operasyonel karmaşıklık nedeniyle Gazze'deki savaş, İsrail rejimi için insan gücü açısından çok maliyetli olduğu bildirildi.
Bu durum İsrail ordusunu, özellikle askerlerinin sakatlık ve ampütasyonların yanı sıra vücutlarının çeşitli yerlerinde deformasyonlar ve yanıklar da dahil olmak üzere ciddi yaralanmalarla ilgili öngörülemeyen yansımalarla boğuşmak zorunda bıraktı. Bu yaralanmalar İsrail makamları için önemli maliyetlere yol açmaktadır.