Haaretz: Biden, ateşkes önerisini reddederse İsrail'e silah sağlamayı derhal durduracak

02 Haziran 2024

Haaretz gazetesi yazarı Gideon Levy, Gazze'de barışa gidilmesi konusunda ısrarcı olan ABD Başkanı Biden'ın, son ateşkes planını da reddederse Siyonist rejime silah tedarikini derhal durduracağını yazdı.

YDH - Haaretz gazetesi yazarı Gideon Levy, ABD Başkanı Joe Biden'ın kalıcı ateşkes için önerdiği üç aşamalı bir plana dair değerlendirmede bulundu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Biden'ın 'esirleri kurtarmak için son şans' olarak nitelendirdiği teklifini reddetmesinin  'savaş suçu' olacağını belirten Levy, "Biden'a hayır demek, İsrail askerlerinin ve daha da önemlisi Gazze sakinlerinin daha fazla beyhude, toptan kan dökmesine, Hamas'ın elindeki son esirlerin ölümüne, soykırıma, kuzeyde savaşa, İsrail'in parya devlet ilan edilmesine evet demek anlamına gelir," dedi.

Levy, "Ve hepimiz savaş suçlusu olmadığımız sürece, yukarıdakilerin hepsini onaylayan biri kendi ülkesi tarafından savaş suçlusu olarak kınanmalıdır," ifadesini kullandı.

Biden'ın 'barış', İsrail'in 'savaş' istediğini kaydeden yazar, "Bu noktada Hamas bile barışı İsrail'den daha çok istiyor. Bu savaş boyunca Netanyahu'nun tamamen kendi siyasi akıbetini önemsediğine inanmıyorum," diye ekledi.

Levy, "Savaşa devam etmek sadece Netanyahu'nun güdülerine ilişkin şüpheleri güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda sağdaki ortaklarına ve zorbalarına ilişkin şüpheleri de güçlendiriyor: Peşinde oldukları şey soykırımdır. Doymak bilmeyen intikam ve kan arzularını tarif etmenin başka bir yolu yok," yorumunu yaptı.

Biden'ın uzun zamandır savaşa son verme ve Siyonist rejiminin ortaya çıkan yenilgisini telafi etme niyetinde olduğuna işaret eden yazar, "Eğer İsrail bu planı reddederse ABD silah tedarikini derhal durduracaktır. Hem de derhal. Şimdilik sonu görünmeyen bu kabus ancak bu şekilde sona erdirilebilir," değerlendirmesinde bulundu.