Beradei: Müzakere kapısı hala açık

01 Ocak 1970

SAAF-Uluslar Arası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed el-Beradei, Güvenlik

SAAF-Uluslar Arası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed el-Beradei, Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı yaptırım öngören 1737 sayılı kararı çıkarmasına rağmen müzakere yolunun hala açık olduğunu söyledi.

 

Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı yaptırım uygulanmasını öngören 1737 sayılı kararına rağmen hala sorunun görüşmeler yoluyla halledilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Beradei, “Ben sorunun görüşmelerle yoluyla giderilmesi konusunda hala bir fırsatın olduğu ve bunun için de müzakere kapısının henüz açık olduğu görüşündeyim” dedi.

 

Ülkelerin NPT çerçevesinde nükleer enerjiden yararlanma hakkını savunmak ve aynı zamanda bu gibi ülkelere nükleer enerji transferinin gerçekleşmesine yardımcı olmakla sorumlu UAEA, İran’la ilgili hazırladığı raporlarda NPT’yi ihlal edecek hiçbir ihlale rastlanmadığını belirtmesine rağmen İran’ı savunamamakla ve güçlü ülkelerin maşası olmakla suçlanıyor.

 

Öte yandan 1737 sayılı yaptırım kararının çıkmasının ardından İran Meclisi de UAEA’yı İran’ın haklarını koruma konusundaki görevini yerine getirmemekle suçlayarak Ajans’la işbirliğinin gözden geçirilmesi yönünde bir karar aldı.

 

UAEA denetçileri şimdiye kadar İran’da 1500’ün üzerinde tesisi denetlemiş ve yayınladığı raporlarda İran’ın nükleer faaliyetlerinde NPT’yi ihlal edecek herhangi bir bulguya rastlanmadığını bildirmişti.