Siyonist rejim, kuzey yerleşimlerinde kontrolü kaybediyor

03 Haziran 2024

Hizbullah'ın Siyonist rejimin kuzey yerleşimlerine yönelik operasyonları devam ederken İsrail basını, iki yeni yerleşimin daha ateş altında olduğuna dikkat çekti.

YDH - Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan haberde, 66 bin nüfuslu Nahariye'de dün saat 15.00 civarında, 19.19'da ve 20.00'de sirenlerin çalmasıyla yerleşimcilerin üç kez sığınaklara koştuğu bilgisine yer verildi.

Haberde, kente bir insansız hava aracının düştüğü ve bunun, Gazze savaşının başından bu yana Nahariye'ye düzenlenen ilk doğrudan saldırı olduğuna işaret edildi.

Haberde, "Bu şehirler aylarca, özellikle de komşu toplumlarla karşılaştırıldığında, göreceli bir sükunete sahipti. Nahariye'de kasım ayından nisan ayına kadar beş ay üst üste siren çalmadı. Akka'da ise aralık sonundan nisan sonuna kadar dört ay boyunca siren çalınmadı," ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusu, İHA'ları durduramadığını kabul etti

Öte yandan rejim ordusu, insansız hava aracını engellemek için yapılan birkaç girişimin başarısız olduğunu kabul etti.

Saldırının ardından yangın çıktı. Bir bölge sakini, gazeteye yaptığı açıklamada alaycı bir şekilde "Kuzeyde savaş yok. Şimdi de nüfusun olmadığı bir bölgeye düştüğünü söyleyecekler," dedi.

Nahariye ve Akka, son zamanlarda Hizbullah'ın menziline giren tek büyük yerleşimler değil.

Pazar günü Golan Tepeleri'ndeki en büyük İsrail yerleşimi olan Kasrin de roket yağmuruna tutuldu ve pek çok yerde yangın çıktı.

Nahariye ve Akka'da olduğu gibi Kasrin sakinleri tahliye edilmiyor ve yerleşimdeki pek çok binada da güçlendirilmiş sığınaklar bulunmuyor.

Bu arada 52 bin yerleşimcinin yaşadığı Akka'da üst üste üçüncü gün sirenler çaldı. Cumartesi günü yerleşim, İHA saldırılarının hedefi oldu.

Kasrin yerleşimindeki yangın saatlerce kontrol altına alınamadı

Bunun yanı sıra altı yangın söndürme uçağı tarafından desteklenen on beş itfaiye ekibi Kasrin'i yangınlara karşı saatlerce kontrol altına almayı başaramadı.

Kiryat Şimona, Yiftah, Anym ve Nahal Yehudiye ile Nahal Zavitan yerleşimlerinde de yangınlar çıktı ve bazıları henüz kontrol altına alınamadı.

Hizbullah'ın operasyonlarında artış

Veriler direnişin İsrail'in kuzeyine yönelik saldırılarında artış olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Siyonist düşünce kuruluşu Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi'ne göre mayıs ayı, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik 325 saldırıyla en fazla operasyon düzenlediği ay oldu.

Günlük saldırı ortalaması 10 iken, nisan ayındaki 238 saldırının günlük ortalaması 7,8'di.

Mayıs ayında Hizbullah'ın tanksavar füzeleri ve insansız hava araçları kullanımında ciddi bir artış gözlemlendi.

Nisan ayında 50 olan tanksavar füze sayısı mayıs ayında 95'e, nisan ayında 42 olan insansız hava aracı saldırısı sayısı ise 85'e yükseldi.

Son dört ay içinde insansız hava aracı olaylarının sayısı on iki kattan fazla arttı.