Amerikalı Yahudilerin üçte biri Siyonist rejimin soykırımına karşı

05 Haziran 2024

Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre Amerikalı Yahudilerin yaklaşık üçte biri, İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü savaşı soykırım olarak tanımlıyor.

YDH - Siyonist düşünce kuruluşu Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi tarafından yapılan yeni bir kamuoyu yoklamasına göre neredeyse her üç Yahudi Amerikalıdan biri, Siyonist rejimin Gazze'deki işgalini soykırım olarak tanımlarken yüzde 60'ı da bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor.

Anket 9 Mayıs ve 11 Mayıs tarihleri arasında 511 Amerikalı Yahudi katılımcı ile gerçekleştirildi.

Ankete katılanların yaklaşık üçte biri İsrail'in Gazze'de soykırım işlediğini belirtirken, yaklaşık yarısı buna katılmadı.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 17'si buna 'kesinlikle katılıyor' ve yüzde 26,6'sı 'kesinlikle katılmıyor'. Yüzde 18,5'lik bir kesim ise kararsız.

Ankete katılanların yarısından biraz fazlası ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını durdurma kararını desteklerken, yüzde 22,2'si buna karşı çıktı ve dörtte biri de kararsız görüş bildirdi.

ABD'deki kampüs protestolarıyla ilgili olarak anket, Amerikalı Yahudilerin yüzde 34,4'ünün mitingleri savaş karşıtı ve barış yanlısı olarak gördüğünü, yüzde 28,3'ünün ise 'tamamen' İsrail karşıtı bulduğunu ortaya koydu.

ABD'nin önde gelen 130'dan fazla kolej ve üniversitesinde binlerce öğrenci Gazze'de devam eden savaşı protesto etti.

Bu protestoların ardından İsrail'e verdikleri destek sorulduğunda, katılımcıların yüzde 33'ü desteklerinin arttığını, yüzde 43'ü aynı kaldığını, yüzde 23,4'ü ise azaldığını ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 11,5'i kayıtsız şartsız bağımsız bir Filistin devletini desteklerken, yüzde 24'ü İsrail'i Yahudi devleti olarak tanıması şartıyla destekledi.

Buna ek olarak, yüzde 16,8'i Siyonist rejim ile Filistin devleti arasında güvenlik düzenlemeleri içeren bir konfederasyonu, yüzde 4,8'i Filistinli 'kabile' emirlikleri oluşturma fikrini ve yüzde 3,1'i Filistinlilerin İsrail vatandaşı olarak 'entegrasyonunu' destekledi.

Sadece yüzde 5,8'i bir Filistin devletinin kurulmasına tamamen karşı çıkarken, yüzde 8,8'i ise herhangi bir fikri olmadığını dile getirdi.

Nisan ayında İsrail'in Refah'a yönelik işgalinden önce Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan ayrı bir çalışma, tüm Amerikalı Yahudilerin Gazze'deki savaşa aynı şekilde bakmadığını, genç ve yaşlı katılımcılar arasında keskin farklılıklar olduğunu ortaya koymuştu.

Araştırmaya göre 35 yaş altı Yahudi yetişkinlerin yüzde 52'si İsrail'in Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından Gazze'ye açtığı savaşı 'kabul edilebilir' bulurken, yüzde 42'si 'kabul edilemez', yüzde 6'sı ise 'kararsız' olduğunu ifade etmişti.

Yaşları 50 ve üzeri olan Amerikalı Yahudilerin yüzde 68'i İsrail'in savaşı yürütme biçimini 'kabul edilebilir' bulmuştu.