YDH - İngiliz Telegraph gazetesine konuşan yetkililer, Amerikan askerlerinin beş limandan birine ineceğini ve Rusya'ya karşı önceden planlanmış lojistik rotalar boyunca yönlendirileceğini bildirdi.
Hamle, ittifakın üst düzey liderlerinin, Batılı hükümetlerin önümüzdeki yirmi yıl içinde Rusya ile bir savaşa kendilerini hazırlamaları gerektiği yönündeki açıklamalarıyla eş zamanlı olarak geldi.
NATO liderlerinin geçen yıl Litvanya'nın Vilnius kentinde yapılan bir zirvede ittifakı savunmak üzere 300 bin askerin yüksek teyakkuz durumunda tutulmasına karar vermelerinden bu yana lojistik rotalar öncelik haline geldi.
Mevcut planlara göre Amerikan birlikleri Hollanda limanlarına iniş yaptıktan sonra trenlere binerek Almanya üzerinden Polonya'ya ulaşacak.
Savaş durumunda Amerikan birlikleri, doğuya doğru nakledilmeden önce Rotterdam limanına sevk edilecek.
Ancak perde arkasında, kara iletişim hattının Rusya kuvvetleri tarafından kesilmemesini önlemek adına rotaları diğer limanlara genişletmek üzere düzenlemeler de yapılıyor.
NATO'nun lojistik komutanı Korgeneral Alexander Sollfrank, gazeteye verdiği demeçete "Ukrayna, Rusya'nın lojistik sistemlere yönelik bu uzun menzilli füze saldırılarından çok zarar görüyor," dedi.
Senaryoya göre Hollanda'dan giriş yapan NATO kuvvetleri Rus bombardımanıyla vurulur ya da kuzey Avrupa limanları hasar görürse ittifak, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'deki limanlara odaklanmaya hazırlanıyor.
ABD birlikleri İtalyan limanlarından kara yoluyla Slovenya ve Hırvatistan üzerinden Ukrayna ile sınırı olan Macaristan'a taşınabilir.
Türk ve Yunan limanlarından Bulgaristan ve Romanya üzerinden ittifakın doğu kanadına ulaşmak için de benzer planlar mevcut.
Birliklerin Balkanlar'daki limanların yanı sıra Norveç, İsveç ve Finlandiya üzerinden taşınması için de planlar hazırlanıyor.
Bu koridorlarda ordular, kendi ülkelerinin düzenlemelerine göre hareket etmeyecek ve normal kısıtlamalar olmaksızın sevkiyat yapmakta serbest olacaklar.
Daha önce Fransız hükümeti, Rusya'ya karşı yeni bir planın parçası olarak Romanya'da konuşlanmaya çalışırken tanklarının bürokratik süreçler nedeniyle yabancı sınırlarda sıkışıp kaldığından şikayet etmişti.
Sollfrank, "Sağlamlık, rezervler ve ayrıca yedekler de dahil olmak üzere her şey gerekli esnekliğe sahip olacak şekilde oluşturuldu," diye konuştu.
Kilit lojistik merkezlerini savunmak için hava savunmasının yetersiz olduğunu kaydeden Sollfrank, "Rusya'nın Ukrayna'nın lojistik üslerine saldırdığını gözlemledik," dedi.
Yetkili, "Bu da Afganistan ve Irak'tan bildiğimiz devasa lojistik üslerin artık mümkün olmadığı sonucuna götürmeli, zira savaş durumunda çok erken bir zamanda saldırıya uğrayacak ve yok edileceklerdir," değerlendirmesini yaptı.
Hava savunmasının her zaman eksik olduğuna dikkat çeken Sollfrank, "Yeterli hava savunmamız hiçbir zaman olmadı. Bu, askeri bir ilkenin geçerli olduğu iyi bir örnek: Eğer her alanda güçlü olmak istiyorsanız, hiçbir alanda güçlü değilsiniz demektir," diye ekledi.