Savaş kabinesi kuzeydeki gerilimi tırmandırmayı tartışıyor

05 Haziran 2024

İsrail ordusu savaş kabinesi rehine anlaşmasının yanı sıra Lübnan sınırı bölgesindeki gerilimi tırmandırma konusunu görüşmek üzere toplandı.

YDH- İsrail'in Makor Rishon haber sitesi ile Kanal-13 televizyonlarından derlenen haberlere göre savaş kabinesi Salı akşamı Direniş'in elindeki tutukluları görüşmek için bir araya geldi.  

Kabine yetkilileri, Hizbullah'ın operasyonları sonrası yükselen gerilimi görüşmek için toplandı ve İsrail'in askeri ağırlığının güneydeki Gazze'den kuzeydeki Lübnan'a kaydırılmasını gerektirdiğini vurguladı. 

Kuzeydeki olayların ardından Bakan Benny Gantz'ın talebi üzerine dün gece gerçekleşen toplantıda, bakanların İsrail üzerindeki Amerikan baskısının arttığı bir dönemde tutuklu İsraillilerle ilgili anlaşmayı da ele aldıkları belirtiliyor.

Bir kabine yetkilisi Salı akşamı Kanal 13'e verdiği röportajda “Netanyahu'nun zor kararlar alması gerektiğini” duyurdu.

Bir başka üst düzey yetkili de “Kuzeyde geniş çaplı bir operasyona hazırlanıyoruz.'' dedi.

Yetkili, ''Bu operasyon, İsrail'in Gazze'deki etki alanı ve Gazze Şeridi'ndeki operasyonların içeriğinde trajik sonuçlar doğuracak.” diye ekledi.

Kuzeyde Hizbullah'a karşı yapılaacağoı belirtilen operasyonlar hakkında İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da konuştu. 

Gallant Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Hamas ile yapılacak tüm müzakerelerin ateş altında yürütüleceğini” söyledi.

Bu açıklamayı bir hava kuvvetleri uçağıyla Gazze ve Lübnan sınırı üzerinde uçtuktan sonra yapan Gallant, “İsrail ordusu saldırıları tüm cephelerde görülüyor. Devam edeceğiz ve düşmanı yıpratacağız.”

Çarşamba günü yani bugün, Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, İsrail Yangın ve Kurtarma Komiseri Yarbay Tafsar Eyal Caspi ile birlikte kuzey sınırındaki “Hero” kampını ziyaret etti.

Genelkurmay Başkanı değerlendirmesinde,  “Kritik bir karar noktasına yaklaşıyoruz.'' dedi. 

Kuzeydeki durumu değerlendirmek üzere yaptığı ziyaret sırasında Genelkurmay Başkanı, “Genelkurmay tatbikatları seviyesine kadar çok kapsamlı bir eğitim sürecinin ardından, kuzeyde bir saldırı başlatmaya hazırız” dedi.

Genelkurmay Başkanı General Herzl Halevi de İsrail İtfaiye ve Kurtarma Komiseri Binbaşı Tafser Eyal Caspi ile buluştu.

Halevi ve Caspi, Salı günü Hizbullah'ın geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlediği roket saldırısında ağır hasar gören Kiryat Şamona yakınlarındaki “Gibor” kampında bir gezi ve durum değerlendirmesi yaptılar.

Toplantıya 91. Tümen Komutanı Yarbay Shay Clafar ile birlikte İsrail Savunma Kuvvetleri Kuzey Bölgesi Komutanı Tafser Yair Elkayim ve diğer komutanlar katıldı.

Komutanlar 679. Tugay karargahındaki hasarı inceledi.

Genelkurmay Başkanı toplantısına halen kuzey sınırında konuşlu bulunan Golani Tugayı komutanlarıyla devam etti.

Caspi ise Hizbullah'ın yoğun bir şekilde vurduğu İsrail ordusu karargahlarının son durumunu şöyle analiz etti:

“İsrail ordusu ile itfaiye olarak rutin işbirliği içindeyiz.'' dedi

Ordu ve itfaiye ancak 48 saat sonra, salı akşamı kuzey sınırındaki Hizbullah'ın yaktığı ateşi kontrol altına alabildiğini iddia ediyor. 

Bugün ise Beyaz Saray bir açıklamada bulundu.

Açıklamada Beyaz Saray “Biden'ın önerilen anlaşmanın kaçırılanların serbest bırakılması için en iyi şans olduğuna inandığını” söyledi.

Biden Time dergisine bir mülakat verdi. 

Biden şunları söyledi: “Netanyahu'nun savaşı siyasi nedenlerle uzattığı sonucuna varılabilir.”

Son açıklamalarında Hamas'ın şunları söylediği kaydedildi: Hamas bugün yaptığı açıklamada “Kalıcı bir ateşkes ve İsrail'in Şerit'ten çekilmesini içermeyen bir anlaşmayı reddedeceğiz.” 

CIA Direktörü William Burns'ün önümüzdeki günlerde Orta Doğu'yu ziyaret etmesi bekleniyor.