'İsrail üçüncü Lübnan savaşına hazır değil'

06 Haziran 2024

Haaretz gazetesi, Lübnan'da üçüncü bir savaşın Siyonist rejimin başına korkunç bir felaket getireceği değerlendirmesini yaptı.

YDH - Haaretz gazetesinde Uri Misgav'ın imzasıyla yer bulan köşe yazısında, Hizbullah'ın İsrail'in kuzey yerleşimlerine dönük operasyonları ve savaş riski ele alındı.

Yazıda, "Ben genelkurmay başkanı değilim, sadece emekli bir astsubay, sivil ve gazeteciyim. Ama İsraillilere yalvarıyorum: (Genelkurmay Başkanı) Herzi'ye inanmayın. Hayal aleminde yaşıyor. İsrail ordusu, Lübnan'da gerçek bir savaşa hazır değil, bu savaş Celile'de büyük bir yıkıma, Hayfa ve İsrail'in merkezine füze ve insansız hava aracı saldırılarına yol açacaktır," denildi.

İsrail ordusunun savaşa hiçbir şekilde hazır olmadığına işaret edilen yazıda, "Gazze'de sekiz ay süren çatışmaların ve kuzeydeki yüksek alarm durumunun ardından, kaynaklar sınıra dayandı. Yüzlerce muharip asker öldürüldü. Binlercesi yaralandı ve zihinsel olarak hasar gördü. Muharebe ve muharebe destek birimleri yorgun ve yıpranmış durumda. Bunun da ötesinde, silah ve teçhizat yetersiz," ifadelerine yer verildi.

Son sekiz aydır bombardımana tutulan kuzey yerleşimcilerine susmalarının söylendiği, zira İsrail ordusunun Gazze'yle meşgul olduğu anımsatılan yazıda, rejim ordusunun şu anki haliyle iki cephede birden savaşacak yapıda olmadığı vurgulandı.

Misgav, "Bunu Yemen'deki Husileri, Irak'taki ve hatta Ürdün'deki savaşçıları ve Batı Şeria'daki yangını hesaba katmadan söylüyorum," yorumunu yaptı.

Ordunun kamikaze İHA'lara ya da füze saldırılarına karşı yeterli bir cevabı da olmadığını ifade eden Misgav, şöyle devam etti:

"Üçüncü Lübnan savaşı başımıza korkunç bir felaket getirecektir. Genelkurmay Başkanı bu savaşa sürüklenmemelidir. Fakat güneyde ve kuzeyde çatışmaları durdurma, canlı ve ölü esirleri geri getirme, askerleri bir hiç uğruna feda etmekten vazgeçme ve ülkeden geriye kalanları kurtarma konusunda bir karar verilmesi gereken noktaya geldik."