El-Ahbar: Anlaşma metni kesin ve net bir ifade içermiyor

06 Haziran 2024

İsrail rejimi ile Filistin direnişi arasında yürütülen dolaylı müzakerelerde, ABD başkanı Joe Biden’ın dile getirdiği yeni teklifinin kapsamlı bir ateşkes maddesini içermediği bildirildi.

YDH- El-Ahbar gazetesinin haberine göre, Filistinli direniş gruplarına sunulan anlaşma metinleri, savaşın durdurulması ve işgal güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi konusunda kesin ve net bir ifade içermiyor.

El-Ahbar gazetesine konuşan üst düzey Filistinli kaynaklar ABD Başkanı Joe Biden’ın, yaklaşan Amerikan seçimlerinde seçim kampanyasında kullanmak üzere nispeten uzun süreli bir ateşkes istediğini söyledi.

Buna göre Biden, nisbi uzunluktaki bir ateşkes anlaşmasıyla sokaktaki muhalif sesleri susturmayı ve savaşın devam etmesi halinde kampanyaya büyük olumsuz yansımaları olacağı yönündeki uyarılardan kurtulmayı amaçlıyor.

Kaynaklara göre, “aracıların direnişe teslim ettiği anlaşma metni, düşmanın ilk aşamada altı hafta sürecek bir ateşkes sağlanması ve bu süre zarfında direnişin elindeki tüm sivil esirlerin serbest bırakılması taleplerini içeriyor. Bu aşamanın ardından, askerlerin ve diğer esirlerin de dahil olmak üzere askerlerin cesetlerinin serbest bırakılmasını öngören ikinci aşamanın uygulanmasına başlanacak.”

Ancak belge, açık ve net bir şekilde tam ve kalıcı bir ateşkese işaret etmiyor. Aksine, “ilgili taraflar arasında kalıcı ateşkesin sağlanmasını garanti edecek düzenlemelere ulaşmak amacıyla müzakereler yapılması gerektiğinden” bahsediyor.

Sunulan metin ayrıca, işgal güçlerinin tamamen çekilmesini “bir sonraki aşamaya ilişkin düzenlemelere” bağlıyor ve İsrail’in Hamas’ın silahlı kanadının Gazze’de kalmayacağına dair pratik garantiler talep ettiğini belirtiyor.

Kaynaklar, Amerikan yönetiminin Mısır ve Katarlı aracılar üzerinde büyük baskı uyguladığını ve onlardan Filistin tarafına bu anlaşma metnini kabul etmeleri için baskı yapmalarını istediğini belirtti.

Öte yandan dün Doha, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al-i Sani, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve CIA Direktörü William Burns arasında toplantılara ev sahipliği yaptı. Bu toplantıların amacının, işgalci İsrail ve direnişin müzakere masasına oturacağı çerçeve üzerinde uzlaşma sağlamak olduğu bildirildi.

El-Ahbar gazetesinin kaynaklarına göre, iki aracı, öneri belgesini Hamas’a sunarak, hem Hamas hem de İsrail tarafından belirlenen “öncelikli talepleri” ele almak ve anlaşma yürürlüğe girmeden önce bunların sonuçlandırılmasını sağlamak istediklerini söyledi.

Yine kaynaklara göre, buradaki esas tartışma, direnişin talep ettiği "savaşı sona erdirme taahhüdü" ve İsrail'in talep ettiği "İsrail'in savaşa devam etme hakkını garanti altına alma" konuları etrafında dönmekte.

Konuya ilişkin İsrail Kan TV kanalı, “Savaş Konseyi’nin Hamas öneriye yanıt verene kadar hiçbir İsrail heyetinin Doha’ya gitmemesine karar verdiğini” bildirdi. Bilgi sahibi kaynaklarsa bu yanıtın “önümüzdeki birkaç gün içinde açıklanabileceğini” belirtti.

Müzakerelerde yer alan Mısırlı kaynaklar ise “Hamas’ın resmi yanıtının yakında gelmesi halinde, bir İsrail heyetinin müzakerelere katılabileceğini” belirtti.