İsrail medyası: Benny Gantz Savaş Kabinesi’nden istifa ediyor

07 Haziran 2024

Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz’ın cumartesi günü Savaş Kabinesi'nden istifa etmeyi planladığını söyleyen İsrail medyası, ABD’nin Gantz'ın bu adımını engellemeye çalıştığını bildirdi.

YDH- El-Meyadin’in İsrail medyasına dayandırdığı haberine göre, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz yarın akşam (Cumartesi) Savaş Kabinesi'nden istifa etmeyi planlarken, etrafındakiler İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu “acil birlik hükümetinin dağılmasını engellemeye bile çalışmamakla” suçladı.

Gantz'ın ‘Ulusal Birlik’ partisi dün, Gantz'ın savaş, anlaşma ve ertesi güne ilişkin taleplerinin karşılanmaması halinde istifa edeceğini açıklaması üzerine olağanüstü hal hükümetinden ayrılmayı görüşmek üzere toplandı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Gantz, ofisinden yarın akşam bir basın toplantısı düzenlemesini istedi.

İsrail basınına göre, “Netanyahu'nun Gideon Sa'ar'a Savaş Kabinesi'nde Gantz'ın yerine geçmesini önermesi bekleniyor ve Gantz'ın bunu reddetmesi halinde Netanyahu küçültülmüş kabineyi tamamen dağıtmayı düşünüyor.”

Amerikalıların ise Gantz'ın “Savaş Kabinesi”nden istifasını engellemeye çalıştığı bildirildi. ‘Makan TV’ web sitesi, “Washington'da Gantz'ın tam da bu zamanda geri çekilmesinden endişe duyulduğunu” ifade etti ve “Amerikalılar Gantz'ı yakın bir ortak olarak görüyor” dedi.

‘Kan 11’de yayımlanan bir haberden alıntı yapan söz konusu web sitesi şöyle devam etti: “Amerikalılar son günlerde Gantz'la temasa geçerek, yeni bir anlaşmaya varılması için sürdürülen müzakereler ışığında Gantz'ın kabineden çekilmesinin ertelenmesi ya da engellenmesi için çalıştılar.”

Kısa bir süre önce Gantz’ın, esirlerin ailelerinden, geri çekilmemesini ve en azından anlaşma sonuçlanana kadar Savaş Kabinesi'nde kalmasını isteyen talepler aldığı belirtildi.

Gantz’ın geçtiğimiz hafta boyunca hükümette kalmayı düşündüğü ancak şu anki planının ise cumartesi akşam ayrılmak olduğu kaydedildi.

Bu arada Netanyahu'nun ofisinin de Gantz'ın hükümetten ayrılmak için verdiği süreden bir gün sonra, yani pazar gününü genişletilmiş bakanlar görüşmesi için tarih olarak belirlediği iddia edildi.

Gantz ve Gadi Eisenkot'un hükümetten çekilmesinden önceki son oturum olması beklenen ve dün gece yapılması planlanan savaş işlerine ilişkin kabine toplantısının iptal edildiği bildirildi.

Açıklamanın ardından Ulusal Birlik Partisi’nin, Savaş Kabinesi’nden ne zaman çekileceğini görüşmek üzere parlamento bloğunda bir toplantı düzenlediği belirtildi.

Makan TV web sitesine göre, Gantz yaptığı bir konuşmada şu altı hedefe ulaşmak için organize bir plan çağrısında bulundu: “Esirlerin iadesi, Hamas'ın yenilgiye uğratılması, Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılması, Gazze'de alternatif bir yönetimin belirlenmesi, kuzeydeki yerleşimcilerin Eylül ayının ilk gününe kadar geri dönmesi, normalleşme sürecinin ilerletilmesi ve İsrail'de askerlik hizmeti planının kabul edilmesi.”