Netanyahu ve İsrailli generaller savaşı bitirmek istiyor

07 Haziran 2024

Haaretz gazetesi, Netanyahu, savaş kabinesi üyeleri ve genelkurmayın savaşın bir an önce sona ermesi gerektiği görüşünde birleştiklerini öne sürdü.

YDH - Siyonist rejim, ABD Başkanı Joe Biden tarafından geçen hafta öne sürülen ateşkes ve esir takası önerisini tartışıyor.

Haaretz gazetesinde yer alan makalede, "Biden'ın büyük bir hevesle sunduğu önerinin uzun vadeli bir ateşkes anlaşması olarak yakın zamanda hayata geçme ihtimali zayıf. Ancak bu önemli olmadığı anlamına gelmiyor," ifadelerine yer verildi.

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun hem kamuoyu önünde hem de özel hayatında rejimin savaşı sonlandırmayı düşünmediği konusunda ısrar ettiği, ancak gerçek niyetinin başka olduğuna dikkat çekilen makalede, "Peki burada neler oluyor? Netanyahu böyle bir niyeti olmadığında ısrar ederken neden savaşı kısa sürede bitirmeyi içeren bir öneride ısrar ediyor?" sorusu soruldu.

Makalede, "Birkaç hafta öncesine kadar eğilimi Gazze'deki statükonun devamından yanaydı çünkü savaş ne kadar uzun sürerse siyasi rakiplerinin erken seçime zorlaması ve kendisini bir devlet soruşturma komisyonu önüne çıkarması o kadar zorlaşır. Ancak hesapları değişiyor," değerlendirmesi yapıldı.

Netanyahu'nun şu anda her ne kadar siyasi gerekçelerle bunu dile getirmese de savaşı sona erdirme seçeneğini değerlendirmeye hazır olduğu kaydedilen makalede, "Aynı şey savaş kabinesi üyeleri Gantz ve Gadi Eisenkot için de geçerli; onlar da kamuoyu önünde esir takası anlaşması için kısa bir aradan sonra savaşın devam etmesi gerektiğini söylüyorlar. Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de iki hafta önce görüştüğü esirlerin ailelerine ima ettiği gibi böyle düşünüyor," denildi.

Makalede, "Tıpkı Netanyahu gibi bu liderler de Hamas ile savaşın bitmesini istediklerini söyleyemiyorlar. Ve tıpkı onun gibi, savaşı sona erdirmenin bir yolunu arıyorlar," yorumuna yer verildi.

Netanyahu, savaş kabinesi üyeleri ve genelkurmayın savaşın bir an önce sona ermesi gerektiği görüşünde birleştiği vurgulanan makalede, "Netanyahu için bu, siyasi hayatta kalma savaşına hazırlanabilmesi için, generaller için de İsrail'in önümüzdeki savaşlara daha iyi hazırlanabilmesi için gerekli," diye kaydedildi.