YDH- İsrail medyasına konuşan askeri uzmanlar, bir takas anlaşması olmadan geri kalan esirlerin geri getirilemeyeceğini savundu.
İsrail gazetesi Haaretz’in askeri işler analisti Amos Harel, dört esiri kurtarma operasyonunu, İsrail kamuoyunun çok ihtiyaç duyduğu bir “cesaretlendirme dozu” olarak nitelendirdi.
Harel, “Kalan esirlerin de aynı şekilde geri dönmesini beklemek gerçekçi değildir” yorumunu yaptı.
Harel, İsrail'in mutlak zafere yakın olmadığını vurgulayarak, Gazze Şeridi'nden çok sayıda esirin geri dönüşünün ancak önemli tavizler gerektiren bir anlaşmayla gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.
Bu olayın, savaşın gidişatında stratejik bir değişikliğe yol açmayacağını vurgulayan Harel şöyle devam etti: “250'den fazla esirin ele geçirildiği günden bu yana sekiz ay geçti ve bunların sadece 7'si geri getirilebildi. Birçoğu artık hayatta değil ve geri kalan 120 esirin benzer yöntemlerle serbest bırakılmasını beklemek gerçekçi değil.”
İsrail medyası Kanal 12’ye açıklamalarda bulunan eski İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Eytan Ben Eliyahu ise şunu vurguladı: “Hamas'ın bu operasyondan sonra teslim olacağı, Orta Doğu'nun değişeceği veya yüz yıl boyunca barışın hüküm süreceği sonucuna varılamaz.”
Benzer bir duruş sergileyen eski İsrail Askeri İstihbarat Başkanı Tamir Hayman, dört esirin kurtarılmasını “taktik bir olay” olarak değerlendirdi ve “İsrail'in kendisini içinde bulduğu stratejik durumun değişmediğini” vurguladı.
İsrail ordusunun eski Operasyonlar Dairesi Başkanı Yisrael Ziv de olaya ilişkin önemli yorumlar yaptı. Maariv gazetesinde yer alan habere göre, Yisrael Ziv, kalan esirleri geri getirmek ve savaşı sona erdirmek için kapsamlı bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.
Ziv ayrıca, Lübnan’dan gelen saldırılara işaret ederek, “Anlaşma bu sefer, Hamas'tan çok İsrail'in çıkarına, çünkü kuzeyde varoluşsal bir tehdit var” dedi.